Szerencsésen leszállt a Szojuz TMA 05M

MTI   ·   2012.11.19. 07:58

Az észak-kazahsztáni Arkalik település közelében hétfőn földet ért a Nemzetközi Űrállomás (ISS) háromfős, amerikai–japán–orosz legénysége – jelentették az orosz űrközpontban.

Jurij Malencsenko orosz, Sunita Williams amerikai és Hoside Aki japán űrhajós a Szojuz TMA 05M űrhajóval tértek vissza a Földre.

A három űrhajós küldetése július 15-én kezdődött, 127 napot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson. Amíg fent voltak, három orosz Progressz teherűrhajó és a Dragon nevű amerikai magán-teherűrhajó dokkolt az ISS-en. A most visszatért űrhajósok küldetésük alatt négy alkalommal léptek ki az űrbe.

Az ISS-en két orosz és egy amerikai űrhajós maradt. Leváltásukra a tervek szerint december 19-én indul újabb csapat a nemzetközi űrállomásra.

Az orosz sajtóban felröppent a hír, hogy a tervezettnél később indulhat vissza a Földre a Szojuz űrhajó, mert szerdán Moszkva északkeleti részén, a Scsolkovszkoje sugárúton építőmunkások véletlenül elvágták azt a kábelt, amelyen keresztül az orosz űrközpont és az űrállomás orosz modulja közötti távközlési kapcsolatot biztosítják.

Alekszej Krasznov, az orosz űrkutatási hivatal űrrepülési programjának vezetője azonban csütörtökön közölte, hogy a kábelszakadás nem befolyásolta a munkát, mert azonnal átálltak a tartalék rendszerre. Azt is hangsúlyozta, hogy a műszaki hiba nem gátolta a három űrhajós visszatérését a Nemzetközi Űrállomásról.

Kapcsolódó hírek