Szlovén pohár

iho   ·   2013.01.30. 18:43

A politikai elit korrupciós ügyeibe és a gazdasági megszorításokba már amúgy is belefáradt lakosság számára az utolsó csepp a sebességmérő radarok elhelyezése, és a gyorshajtásért kiszabott aránytalanul nagy pénzbírság. A USA Todayt idéző MTI szerint hamarosan ismét országos tömegtüntetésen készülnek hangot adni elégedetlenségüknek az Európai Unió (EU) egykori mintaállamának lakói.

„Eljött az idő, hogy megmutassuk, elegünk van” – mondta egy 49 éves vállalkozó. "A politikusok úgy viselkednek, mintha csak bábuk lennénk. Azt hiszik, nem tudjuk, valójában mi is folyik itt, de most van számukra egy üzenetünk. Méghozzá az, hogy ennek vége” – fakadt ki.

A volt jugoszláv tagköztársaságban az utóbbi időben ezrek vonultak utcára, köztük diákok, munkások és tanárok, hogy tiltakozzanak a szerintük csak a népet sújtó és a korrupt politikusokat megkímélő takarékossági intézkedések ellen. A sebességmérő radarok tavaly év végi felszerelése csak olaj volt a tűzre, főleg azért, mert a gyorshajtásért kiszabott bírságok nagysága eléri a havi átlagfizetés egyharmadát.
Az év végén Szlovénia második legnagyobb városában, Mariborban a helyiek dühükben felgyújtották a kamerákat, mivel, mint mondták, meggyőződésük, hogy a befizetett büntetések Franc Kangler polgármester „cimboráinak” vagyonát gyarapítja. A tüntetések Kangler lemondásához vezettek. Több tiltakozó csoport azzal fenyegetőzött: addig nem hagynak fel a tüntetésekkel, amíg össze nem omlik az egész (Janez Jansa vezette) kormány.

Az iho is megírta: a magyar rendőrség több milliárd forintért vásárolna traffipaxokat és mobil sebességmérőket. Az eljárás kritikáját itt olvashatja.

Kapcsolódó hírek