Szúrópróbaszerűen ellenőrzi a digitális kódokat a moszkvai metró

MTI/iho   ·   2020.04.16. 12:00
400px_moszkva2019

A Covid-19 betegség terjedése elleni küzdelem jegyében az orosz fővárosban szerdától digitális hatósági igazolványhoz kötötték a fővárosi közösségi közlekedési eszközök igénybevételét, de még a magánautók használatát is. Az ellenőrzés az első napon a Moszkvába vezető utakon dugókhoz, a metró bejáratánál pedig hosszú sorokhoz és torlódáshoz vezetett, ami az eredeti szándékkal szemben megnövelte a fertőzés kockázatát. Emiatt csütörtökön az általános helyett áttértek a szúrópróbaszerű ellenőrzésre, a rendőrök helyét pedig a közlekedési vállalat emberei vették át. Fokozatosan be fogják vezetni az automatizált kontrollt, amelyben a beléptető rendszer a Trojka és a Sztrelka közlekedési bérletkártya vagy a szociális kártya érintésekor érzékelni fogja, hogy tulajdonosának van-e a metrón utazáshoz szükséges engedélyük. A kód igénylőinek ugyanis meg kell adniuk ezeknek az igazolványoknak a számát.

Április 15-étől csak digitális kóddal lehet használni a moszkvai közösségi közlekedést (kép forrása: Wikipedia)

Moszkvában és Moszkva megyében április 15-től a gyalogosok kivételével kizárólag digitális kód birtokában szabad közlekedni, kizárólag munkába járáshoz, orvosi kivizsgálásra vagy más halaszthatatlan ügyek intézésére. Az igazolvány nélkül utazókat megbírságolják. Büntetés terhe mellett a taxisok is csak ilyen igazolvánnyal rendelkező utast vehetnek fel.

Az orosz fővárosban és Moszkva megyében a napokban kezdődött meg a tömegközlekedés és a magángépkocsik használatához szükséges digitális kódok igénylése, az eljárást azonban hackerek és csalók próbálják megzavarni.

A csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban egy nap alatt 3448-cal, 27 ezer 938-ra nőtt az igazolt fertőzések száma. A halálozások száma 34-gyel 232-re, a gyógyulásoké pedig 318-cal 2034-re nőtt. Moszkvában 16 ezer 146, Moszkva megyében 3054, Szentpéterváron pedig 1083 fertőzésről tudnak. A halottak száma ezekben a régiókban 113, 33 és hét, a gyógyultaké pedig 1394, 91 és 110. Oroszországban az elmúlt nap során több mint 95 ezer 400 tesztet végzetek el, amivel a Covid-szűrések száma meghaladta az 1 millió 610 ezret.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek