Tavaszi kirajzás: „A hajósorok közti távolság egy moszkványi...”

Vörös Attila   ·   2019.04.08. 15:00
69kirajzas

Bár a kedvező időjárás miatt már hetek óta megélénkült a dunai turistahajózás Budapesten, a szezont hivatalosan idén is a Hajós Ünnep, a dunai hajók tavaszi kirajzása indította el. Az eseményt a Magyar Hajózási Országos Szövetség (Mahosz) és a Személyhajósok Szövetsége rendezte meg. Vasárnap délelőtt a Mahosz-tagok az eseményre delegált közel harminc tagú hajóflottája csaknem kétezer fővel a fedélzetükön indultak el a fővárosi kikötőkből előbb az Árpád híd irányába, majd a Margit-szigetet megkerülve a Rozmaringnál vették fel a köteléket, amiben aztán megtettek egy klasszikus városnéző kört a Petőfi hídig és vissza az Országházig. Az utazás ingyenes, de regisztrációhoz kötött volt, az esemény iránti érdeklődést jól mutatja, hogy pár óra alatt beteltek a helyek. A hajók többségére a szervezők hátrányos helyzetű utasokat is meghívtak.

A kötelék résztvevői a tervekben és a Marine Radar hajókövetőjén. Ritkán van ekkora nyüzsgés a Margit-szigetnél!

A formációt a grandiózus Európa hajó vezette, a fedélzeten volt az esemény koordinátora is, aki rádión tartotta a kapcsolatot a többi hajóval. Az Európát aztán nagyjából csökkenő méretben követték a többiek: a Sirona, a Budapest, a Táncsics (a Hunyadi helyett) és a számos Moszkva-típusú hajó, amik még mindig egyértelműen uralják a budapesti Dunát. A legtöbb hajót a Mahart Passnave delegálta, ráadásul a felvonuláson amúgy nem részt vevő, óránként városnéző körre induló Dunacorso is pont jókor jött, így növelte a kéksávos hajók számát a parádén.

Elöl az Európa, aztán a többiek. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

A kötelék aztán lehajózott a Szabadság és a Petőfi híd közé, ahol a néhai Matróz csárdánál fordultak vissza. Eközben az Országház elé beálltak a muzeális hajók, a Sopron, a Lajta és a Széchenyi, és a Honvédség két aknásza is. A harmincas kötelék aztán megindult a Szabadság hídtól hegymenetben, hogy az Országház előtt megkerülje az előbbi különítményt és hangjelzéssel is tisztelegjen. Az esemény ezzel ért véget, a kötelék felbomlott, az egyes hajók a kikötőikbe távoztak.

Moszkvák hada a Dunán

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek