Több mint 500 tonna illegális szemetet gyűjtöttek össze a Magyar Közút területéről

iho/közút   ·   2020.10.13. 09:00
00_illegalis_szemetlerakas

Remekül működik a HulladékRadar: 242 illegális hulladéklerakó helyet számoltak föl az applikáció segítségével.

A HulladékRadar applikációban (GooglePlay, AppStore) október 1-jétől egyedi azonosítószámmal ellátott visszaigazoló e-mailt küldenek a bejelentőknek. Az alkalmazás a bejelentésekkor beküldött első fénykép GPS koordinátáját tárolja, majd a közhiteles adatbázissal történő összevetést követően kiértesítik az illegálisan elhagyott hulladékkal érintett terület kezeléséért felelős szervezetet. Az applikáció jelenleg is fejlesztés alatt áll, hogy a későbbiekben teljesen automatikusan történjen majd a bejelentések feldolgozása.

A Magyar Közút az egyik résztvevője a kormány által indított Tisztítsuk meg az Országot! programnak. Ennek keretében két pilothelyszínen működött közre, hogy az ott szerzett információkkal segítse az Innovációs és Technológiai Minisztérium munkáját. A Magyar Közút október 1–7. között a hozzá tartozó területeken elvégezte az applikáción keresztül bejelentett illegális hulladék összegyűjtését és elszállítását.

A 242 helyszínen összesen 530 tonna hulladékot gyűjtöttek össze.

Az applikáción keresztül a legtöbb bejelentés – összesen harmincegy – Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről érkezett. A mennyiségi adatokat figyelembe véve a legtöbb – zömében építési-bontási – hulladékot Komárom-Esztergom megye területéről szállították el. A bejelentések két százaléka gyorsforgalmi, huszonnégy százaléka főúthálózatot, hetvennégy százaléka pedig mellékutakat érintett.

A legtöbb esetben egy-két köbméteres szeméthalmot, vagy szétszórt kommunális hulladékot jelentettek be.

  • A hulladék több mint fele építési-bontási törmelék volt.
  • A hulladék ötödét lakossági eredetű lom tette ki.
  • Tíz-tíz százalék körül alakult a kommunális- és gumi hulladék aránya, öt százalék alatt maradt a kihelyezett zöld és egyéb vegyes (elektronikai, veszélyes stb.) hulladék.

A szennyezett területeken helyszínenként átlagosan 3,5 tonna hulladék volt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek