Több százmilliós fejlesztés a Kapos Volánnál

MTI/iho   ·   2014.12.31. 15:18

A Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. leánytársasága, a Kapos Volán Zrt. öt éve döntött arról, hogy évi több mint 17 millió utast szállító autóbuszjáratain és autóbusz-állomásain korszerűsíti az utastájékoztatást és korszerű forgalomirányítási rendszert vezet be. A tervek megvalósítására 2010-ben nyert a Dél-Dunántúli Operatív Program keretében kiírt „A közösségi közlekedés színvonalának javítását célzó infrastrukturális beruházások támogatása” pályázaton 633 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást, amely a költségek 85 százalékát fedezte.

A projekt keretében a Kapos Volán autóbuszaira korszerű első- és oldal kijelző táblákat, beltéri hangos utastájékoztatási rendszert telepítettek, a társaság pályaudvarain és Kadarkút központi megállóhelyén elektronikus információs táblákat helyeztek el, amelyek közül néhány napelemes energiaforrással működik. A fejlesztés az utastájékoztatási- és forgalomirányítási rendszer szoftverfejlesztésének költségeit is tartalmazta.

Az új informatikai rendszer a társaság 230 autóbuszát műhold alapú helymeghatározással követi, és összeveti a helyzetüket a hivatalos menetrendben meghatározottakkal. Képes rögzíteni az autóbusz mozgásának és működésének paramétereit (például a sebességét vagy az ajtók nyitottsági állapotát). A rendszer GPRS alapú adatkapcsolaton keresztül juttatja el az információkat a központba, ahonnan az autóbusz-vezetők kapják a forgalomirányító diszpécserek utasításait.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közút Autóbuszközlekedés

Ez a balkanyar most más volt, ünnepibb: újra lehetett fotózni egy negyvenöt évvel ezelőtt készült fotót Szegeden

iho/közút   ·   2024.04.29. 12:10

Az 5-ös vonalon a Bartók tér és Újszeged, Gyermekkórház között négy és fél évtizede indult el a trolibusz-közlekedés, elsőként a vidéki nagyvárosok között. Emlékjeggyel, emlékmatricával és egy emlékezetes szalagátvágós balkanyarral ünnepelte az évfordulót a Szegedi Közlekedési Társaság.