Tudta? Változnak az Ekáer szabályai!

iho/közút   ·   2016.07.30. 16:15
ekaer150112_0

Suller György Attila NAV-szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: az adóhatóság célja a súlyhatár alatti gépkocsik túlrakodásának megakadályozása. Eddig ugyanis a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek voltak Ekáer-kötelezettek, azonban az áruszállítók átálltak arra a gyakorlatra, hogy a gépkocsikat túlrakodták.

A NAV együttműködik a Nemzeti Közlekedési Hatósággal, így az adóhatóság megkapja az NKH által üzemeltetett fix és mobilmérlegek adatait, amelyek – kiegészítve az útdíjkamerák képeivel – könnyen azonosíthatóvá teszik a 3,5 tonnánál nehezebb járműveket.

A szabályok módosítása miatt változik az adózás rendjéről szóló törvény is: hétfőtől, ha az állami adó- és vámhatóság által alkalmazott zárakat jogtalanul eltávolítják, mulasztási bírság szabható ki, amelynek befizetéséig a fuvarozásra használt jármű visszatartható.

Az Ekáerbe eddig több mint 56 ezer ügyfél regisztrált, és csaknem 17,4 millió bejelentést rögzítettek – olvasható a közleményben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek