Új tengelysúlymérő ikerállomást adtak át az M1-esen

MTI/iho   ·   2018.01.26. 15:39

A nettó 3 milliárd 950 millió forint európai uniós támogatásból megvalósult ikerállomás a biztonságos közlekedést is szolgálja, mert rákényszeríti a teherautó-vezetőket, hogy betartsák a szabályokat. Az ikerállomáson a sztráda jobb és bal oldalán is huszonnégy órában, kétlépcsős rendszerrel lehet ellenőrizni a teherautókat. Először mozgás közben mérik a járműveket aszfaltba épített érzékelők segítségével, s ha ott túlsúlyt érzékel a rendszer, akkor egy fix mérőhelyen további ellenőrzésen esnek át.

A kivitelezéshez több mint hétezer köbméter aszfaltot használtak fel és közel hatezer négyzetméter térkövet raktak le. Tizenhat kilométernyi szalagkorlátot és közel két kilométer hosszú faoszlopos védőkerítést építettek, valamint hetvenhét fát és ötezer-ötszáz cserjét ültettek. A teherautók forgalomból kitereléséhez harminc, változtatható jelzésű táblát helyeztek ki.

A tengelysúlymérő ikerállomást a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti. Az állomás tavaly december 15-e óta már élesben működik, azóta mintegy öt-hatezer túlsúlyos tehergépjárművet szűrtek ki, amelyeket összesen mintegy százmillió forintra büntettek. Az országban jelenleg harminckét tengelysúlymérő állomás üzemel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek