Újabb Malév-gépek repültek vissza a lízingelőhöz

iho/repülés   ·   2012.02.10. 20:00
q400_cim

Az elmúlt napokban több alkalommal jelent meg a magyar médiában és a közösségi oldalakon az, hogy elment az utolsó Malév-gép Ferihegyről: az igazság az, hogy a ma felszállt két Q400-ason kívül még mindig van kettő Budapesten, egy 737-800-as hangárban karbantartáson, és egy további Q400-as.

A két, ferihegyi szlengben „botmixernek” becézett Q400 startját eredetileg a reggeli, majd déli illetve kora délutáni órákra tervezték, úgy tudjuk, hogy a csúszást ismét az okozta, hogy meg kellett várni, amíg a bérbeadó kifizeti a repülőgépek üzemanyagát. A gépek egyike, ahogy ezt a múlt héten Shannonba repülő első Boeing is tette, alacsonyáthúzással búcsúzott a repülőtérről a 31 bal pálya felett, majd a közelkörzeti irányítás azzal búcsúzott a személyzettől, hogy „mindannyiunk nevében reméljük, hogy újra hallunk titeket”.

Átrepülésre felkészítés előtt, még együtt a három Q400-as Ferihegyen <br>(fotó: Munkácsi Zsuzsa)

A most a norvégiai Torpba átrepülők egyike az a gép, amelyet tavaly, a társaság fennnállásának 65. évfordulóján különleges retró-festéssel láttak el, a színek és a formák azt az korszakot jelzik, amikor a Malév még az ugyancsak légcsavaros-gázturbinás Il-18-asokkal repülte hálózatát.

A negyedik Q400-as Innsbruckban van karbantartáson, és onnan fog feltehetően közvetlenül átrepülni a lízingelő által kijelölt repülőtérre. Nyilván ugyancsak Budapest érintése nélkül került vagy kerül vissza a lízingelőhöz az a Boeing 737-es, amelynek a Tel Avivban ragadása az első mozzanata volt az összeomlásnak: ezt a gépet néhány napja még mindig a Ben Gurion repülőtéren fotózták le.

Malév-737-es Tel Avivban <br>(fotó: Bernhardt Botond)

Kapcsolódó hírek