Újjáéledt a távolsági autóbuszok piaca

iho/közút   ·   2024.02.17. 18:00
01_man_tavolsagi_buszok

Egyértelműen azt mutatják a tavalyi év értékesítési eredményei és az idei rendelésállomány, hogy a távolsági autóbuszok piaca újból erősödik a koronavírus-járvány okozta jelentős visszaesés után.

Hamarosan véget ér a tél, és elindul a turistaszezon, amire évek óta nem látott lendülettel készülnek az üzemeltetők. Már a tavalyi forgalomba helyezési adatok is azt mutatták, hogy magához tért a távolsági autóbuszok európai piaca. Míg 2019-ben mintegy kilencezer távolsági buszt adtak át a gyártók a kontinensen, addig a koronavírus-járvány éves szinten alig több mint háromezer járműre szorította vissza ezt a piacot. Három szűkös év után azonban tavaly már mintegy 5500 távolsági busz került forgalomba Európában. Az MAN Truck & Bus az MAN és a Neoplan márka termékeivel együtt közel kilencszáz busz értékesítésével 16,2 százalékos részesedést ért el ezen a piacon.

Megmozdult a magyar piac

Magyarországon is egyre aktívabb az érdeklődés, egyre több távolsági buszra adnak le megrendelést. Az MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. idén legalább huszonnégy MAN, illetve Neoplan távolsági busz forgalomba helyezésével számol, amik különjárati, illetve nemzetközi menetrend szerinti feladatokat végeznek majd.

A piac feltámadásával összhangban az MAN Truck & Bus számos termékújdonságot mutatott be tavaly ősszel a Busworld Europe autóbuszos szakkiállításon. Buszainak ergonomikus kezelőelemekkel és teljesen digitális műszerpanellel ellátott vadonatúj műszerfala elnyerte a Busworld szervezet Digitális Díját.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek