Újra lehet hajózni a Sió-csatornán – egy ideig

MTI   ·   2019.10.18. 15:00
sio1cim

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közleménye szerint a hónap végéig tartó vízeresztés nyomán három-öt centimétert fog csökkenni a Balaton vízszintje, ugyanakkor lehetővé válik a hajózás a Sió-csatornán. A Balaton levezető rendszere egy tizenkilencmilliárd forintos beruházás keretében újul meg, amelynek részeként átépítik a Sió-zsilipet, és a balatonkiliti mederduzzasztót. Mivel a balatonkiliti műtárgy alapozása november 1-jén kezdődik, és a beruházás első ütemében károkat okozna egy esetleg szükségessé váló vízeresztés, ezért időnyerés céljából csökkentik szerda déltől a Balaton vízszintjét.

A Balaton vízszintjének csökkentésével ismét hajózhatóvá válik a Sió-csatorna (kép forrása: Wikipedia)

Csütörtök reggel a Balaton átlagos vízállása száz centiméter volt, ami az illetékes vízügyi igazgatóság közlése szerint közepesnek számít az elmúlt húsz év átlagában. A tavon az október közepén érvényes szabályozási vízszintmaximum száztizenöt centiméter, vagyis magas vízállás esetén csak efölött válna indokolttá a vízeresztés. Az időjárás-jelentések szerint csapadékhiány jellemezte a térséget az elmúlt időszakban, és a következő öt-tíz napban sem várható komolyabb esőzés, de a vízügy válasza alapján nincs ok aggódni a Balaton vízszintje miatt, mert az október általában a tó apadási időszakának a végét jelenti, novembertől pedig a csapadékok hatására megkezdődik a Balaton feltöltődése.

A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság közölte: a műtárgyak átépítésének sorrendjét ütemekre bontották annak érdekében, hogy a Balaton vízállása mindig szabályozható maradjon. Az új hajózsilip és az új vízszintszabályozó zsilip megépítését követően kerül csak sor a meglévő vízszintszabályozó zsilip elbontására. A megkezdett vízeresztés lehetőséget teremt arra, hogy a beruházások miatt szükségessé váló kétéves közlekedési zárlat előtt hajók juthassanak el a Sió-csatornán a Balatonról a Dunához, vagy vissza.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek