Újranyitnának egy vasútvonalat a horvátok

iho/vasút   ·   2023.05.20. 12:00
horvatorszag-sisak_allomas

A Sziszek-Caprag és Petrinja közötti tízkilométeres szakaszon közel harminc éve állt le a forgalom.

A pályaszakasz az M202 jelű Zágráb–Rijeka és az M502 jelű Zágráb–Sziszek–Novska fővonalkat összekötő, L210 jelű Sziszek-Caprag (Sisak-Caprag)–Károlyváros (Karlovac) vonal része. Az egyvágányú pályát a múlt század kilencvenes éveinek elején, a délszláv háború során zárták le.

A cirka húszezer lakosú Petrinja kisvárosa és a Báni végvidék régió komoly károkat szenvedett el 2020 decemberében, amikor is egymást követően több erős földrengés rázta meg a környéket. A vonalszakasz újranyitását a térség újjáépítésének részeként kezelik.

A horvát miniszterelnök-helyettes Oleg Butković, aki tengeri, közlekedési és infrastrukturális miniszter is egyben, elmondta: a pályarekonstrukciót egy olyan, egymilliárd eurós (körülbelül 370 milliárd forintos) hitelből finanszíroznák, melyet az uniós támogatásra nem jogosult helyi vasútvonalak korszerűsítésére fordítanának – jelenti a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön a sziszeki vasútállomás. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek