Ukrán An-26-os balesete: kadétokkal repült, kigyulladt a gép

iho/repülés   ·   2020.09.25. 23:05
Clipboard01

A légierő harkovi növendékei voltak a gépen, a halottak száma 25, lehet, hogy a gép már a levegőben égett.

A katonai szállítógép Csugujev repülőterétől két kilométerre, leszállás közben járt szerencsétlenül, miközben kiképző repülést hajtott végre.

Az ukrán belügyi tárca közleménye szerint az Ukrán Légierő harkovi „Iván Kozsedub” akadémiájának növendékei voltak a gépen, valamint a személyzet, összesen 28 személy. 22 holttestet találtak meg a mentőalakulatok, két túlélő súlyos égési sérüléseket szenvedett, őket kórházba vitték, négy embert keresnek még. A kadétok száma 21 volt, a hét tiszt között lehetett a gép ötfőnyi személyzete.

(fotók: Twitter)

A Twitteren is közreadott videókon a baleset bekövetkezte nem látszik, csak a következménye, a gép kigyulladt, és a lángok a törzs nagy részét elemésztették, a farokrész megmaradt, a felvételeket egy országútról autóból készítették.

Hivatalos forrásból nem hangzott el utalás a baleset lehetséges okairól, egyes beszámolók szerint a hajtóművekkel volt probléma, a személyzet állítólag jelentette is az irányításnak a motorhibát. A közlemény annyit említ, hogy helyi idő szerint 21.55-kor gyulladt ki a gép, de a szöveg nem egyértelműsíti, hogy már a levegőben égett a szállítógép, vagy pedig a becsapódás következtében kapott lángra.

A Csugujevi repülőtér és környéke a Google Earth fotóján

 

A két légcsavaros-gázturbinás hajtóművel repülő An-26-os a magyar légierő kötelékében is repült típus, utolsó hazai példányát néhány hete búcsúztatták, mert a megbízható és megbecsült, de drágán üzemeltethető gépeket, üzemidejük leteltével, sorra kivonták a szolgálatból.

(Az ukrán légierő egyik An-26-osa (fotó: wikia.org)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek