Űrkísérlet vagy fegyverpróba?

iho/repülés   ·   2012.03.16. 10:37

Phenjani bejelentés szerint Észak-Korea hamarosan rakétát indít és vele mesterséges holdat juttat földkörüli pályára az egykori elnök, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulója tiszteletére. A bejelentés azonban riadóztatta Dél-Koreát, Japánt és az Egyesült Államokat is, mert az állítólagos űrkísérlet a Biztonsági Tanács vonatkozó határozatának megsértése – olvasható a BBC összefoglalójában.

Az ENSZ BT a rakétaindításokat tiltó döntését a legutóbbi, 2009-es állítólagos űrkísérlet után hozta, ugyanis a megfigyelések szerint az észak-koreai hordozóeszköz valójában nem juttatott műholdat az űrbe, viszont feltehetően az északi kommunista állam interkontinentális ballisztikus rakétafejlesztésének új típusát próbálták ki a „békés űrkutatás” leple alatt.

Az áprilisi tervezett indítást a nemzetiközi jog megsértéseként értelmezi Dél-Korea és Japán is, Tokió válságbizottságot állított fel: a hírügynökségek arra is emlékeztetnek, hogy a 2009-es fellövéskor a koreai rakéta elhaladt Japán felett.

Az Egyesült Államokban pedig azért is kelt hullámokat a phenjani bejelentés, mert Washington nemrég a nagyhatótávolságú rakétakísérletek befagyasztásának ígérete mellett  egyezett bele egy 240 ezer tonnás élelmiszerszállítmány eljuttatásába Észak-Koreába.

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Az NSK csapágyinnovációi az InnoTrans 2024-en

iho/vasút   ·   2024.07.03. 12:00

A japán gyártó a közelgő InnoTrans 2024 nemzetközi közlekedéstechnológiai vásáron mutatja be, miként segíthetik világelső megoldásai az európai vasúti ágazatot abban, hogy a szegmens lépést tartson a növekvő fogyasztói elvárásokkal.