Változások szeptembertől <br />a buszközlekedésben

Istvánfi Péter   ·   2011.08.31. 10:00
00
Győr

Kezdjük egy örvendetes hírrel, manapság ugyanis ritkán lehet beszámolni új járat indulásáról. Győrben az egykori budapesti City-buszhoz hasonló viszonylatot indítanak, amely a Városréti piacról indul, és ugyanoda tér vissza, közben feltárja a megyeszékhely belvárosát. A járat kidolgozásában és bevezetésében jelentős szerepe volt a VEKE győri tagszervezetének. A Citybusz nevű viszonylat ismertetője megtalálható a Kisalföld Volán honlapján. További változások a városban, hogy elkészült a belvárosi virágpiac felújítása, így a buszok nagy része ismét eredeti útvonalán közlekedik. Ezen felül néhány vonal menetrendje is megváltozik, a módosítások megtekinthetőek a cég weboldalán, vagy a letölthető városi menetrendben.

Győr belvárosában visszaáll az eredeti forgalmi rend, valamint egy belvárosi körjárat is indul

Kecskemét

Kecskeméten a Mercedes gyár közelgő átadása kapcsán módosul néhány helyközi járat útvonala, a buszok nagy része érinti majd a Daimler, I. kapu megállóhelyet, valamint közvetlen helyijáratok indulnak az autóbusz-állomásról a gyárhoz meghatározott időpontokban. Ezen felül néhány helyközi viszonylat útvonala és menetrendje is változik elsején, a változásokról a Kunság Volán honlapján találhatnak információkat.

Kecskemét közlekedésében jelentős változást eredményez majd a Mercedes gyár megnyitása

Dunaharaszti

Dunaharasztiban is változik a helyi közlekedés, az eddigi egy vonal helyett négy viszonylat fog közlekedni. Ezek a tervek szerint alaposabban feltárják majd a várost. A buszok menetrendje a H6-os (ráckevei) HÉV menetrendjéhez igazodik, a kocsik a korábbi gyakorlatnak megfelelően – maximum tíz perc késésig – bevárják a Pestről érkező H6-os HÉV-szerelvényeket. A HÉV mellett a viszonylatokat egymáshoz is hangolják, ezzel nyújtva kényelmes átszállási lehetőséget az utasoknak. A változásokról szóló tájékoztatót a viszonylatokat üzemeltető Weekendbus weboldalán tekinthetik meg.

Archív kép Dunaharasztiból, egy ex-BKV-s 260-assal, még a Ventona Kft. üzemeltetésében. A legígéretesebb változások ebben a városban várhatóak

Csongrád megye

Új helyközi viszonylat indul Csongrád megyében, Szeged és Földeák között. A viszonylat érdekessége, hogy az idén tavasszal Makóig átadott M43-as autópályán vezet majd az útja. A vonal menetrendje megtekinthető a Tisza Volán honlapján.

A Tisza Volán új viszonylata lesz az első menetrend szerinti járat az M43-as autópályán

Komárom-Esztergom megye

Komárom–Esztergom megyében is jelentős változások lesznek a buszközlekedésben. Új helyközi járatok indulnak Komárom autóbusz-állomás és Almásfüzitő vasútállomás között, az Oroszlány–Kisbér–Tárkány útvonalon pedig megszűnik a közlekedés Oroszlány és Kisbér között. Ahogy korábban már beszámoltunk róla, júliustól megszűnt a helyi közlekedés Esztergomban. Az utazási igényeket módosított útvonalon, sűrűbben közlekedő helyközi járatokkal tervezték kielégíteni, a nyári szünetben bevezetett intézkedés egyelőre úgy tűnik, bevált, azonban az iskolakezdés miatt további buszok beállítására lesz szükség. Az új menetrendről készült ismertető a Vértes Volán honlapjáról letölthető, ugyanitt megtekinthetőek a helyközi közlekedést érintő további változások.

A helyközi járatok ezentúl még jobban kiveszik részüket Esztergom közlekedéséből

Hajdú-Bihar megye

A Hajdú Volán szolgáltatási területén az apróbb menetrendi változásokon felül Balmazújvárosban változik a helyi menetrend, valamint a cég egyetlen megmaradt debreceni viszonylatán, a Cora buszon módosulnak az indulási idők a Cora 1 járaton.

Amikor a Hajdú Volán üzemeltette a helyi közlekedést Debrecenben, előfordult, hogy nem jutott helyi kocsi a Cora viszonylatra. Azóta a helyzet megoldódott, a cég légkondicionált alacsonypadlós Solaris Urbino 12-esei járnak a vonalon

Nógrád megye

Salgótarján helyi közlekedésében is történtek változások, az augusztus 29-től érvényes új menetrend megvásárolható a bérletpénztárakban, vagy megtekinthető a Nógrád Volán honlapján. Szintén a céget érintő hír, hogy a nyáron lejárt alvállalkozói szerződés miatt kieső kocsikat a nyári szünetben még tudta pótolni a Volán, de a szeptembertől szükséges mennyiséget már nem tudja biztosítani. Mivel új buszok beszerzésére nincs esély, ezért kényszermegoldásként a volt alvállalkozótól visszabérlik a kocsijait, így hamarosan újra feltűnhetnek a háromtengelyes Irisbus Aresek a Budapest–Salgótarján vonalon.

A Budapest–Salgótarján vonalra visszatérhetnek a háromtengelyes Aresek (képeink illusztrációk)

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Autóbuszközlekedés

Hosszú hétvége március idusán: csütörtökön már péntek van a MÁV-nál

iho   ·   2024.03.13. 08:50

Március 15-én, a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.