Vasárnap estétől ötvenórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett a német Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft

iho/vasút   ·   2023.05.12. 09:12
vasúti sztrájk

Este 22 órától kedd éjfélig teljesen felfüggesztik a vasúti közlekedést a távolsági, regionális és teherforgalomban.

A hozzávetőlegesen 230 ezer dolgozót tömörítő német vasúti és közlekedési szakszervezet (Eisenbahn- und Verkehrsgewerkschaft, EVG) a Deutsche Bahn (DB) országos vasúttársasággal és több tucat regionális vasúti szolgáltatóval folytatott bértárgyalások eredménytelensége miatt március vége óta harmadszor szervez sztrájkot. A vasárnap estétől kedd éjfélig tartó munkabeszüntetés az eddigi leghosszabb tiltakozó akció. A munkaadói oldal magatartása miatt „nincs más választásunk, mint tovább fokozni a nyomást" – jelentette ki Kristian Loroch, az EVG tárgyalóbiztosa.

A DB szerint a munka beszüntetése ötven órára „őrültség" és „végtelenül túlzó" lépés. A vasúttársaság szerint a sztrájk várhatóan hosszan tartó és súlyos fennakadásokat okoz, és nem csak Németországban. Külföldön elsősorrban a teherforgalmat nehezítheti meg, mert a tíz európai vasúti árufuvarozási folyosóból hat áthalad a németországi hálózaton.

MInt amint azt korábban már megírtuk, a vasúti alágazatban február vége óta folynak a kollektív tárgyalások; az EVG 12 százalékos, és legalább 650 eurós béremelést igyekszik kiharcolni minden vasúti dolgozónak. A legtöbb dolgozót foglalkoztató DB (a 230 ezer alkalmazottból, akikről az EVG jelenleg tárgyal, 180 ezer dolgozik a Deutsche Bahnnál) a felső fizetési kategóriákban nyolcszázalékos, a középső és alsó kategóriákban tízszázalékos emelést ajánl, valamint egy 2850 eurós egyszeri juttatást az infláció hatásainak ellensúlyozására.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Nagyvasút

Smart Train Lease GmbH: lízingeljünk regionális vonatokat!

iho/vasút   ·   2024.02.19. 11:00

Akkumulátoros, hidrogén és villamos motorvonatok bérlését ajánlja a Siemens új leányvállalata. A Smart Train Lease GmbH kezdetben Németországban kínálja ezt a bérleti modellt. Középtávon egész Európára tervezi a szolgáltatás kiterjesztését. Elsőnek Mireo Smartokat.