Vasúti baleset Németországban

iho/vasút   ·   2017.12.06. 08:45
baleset_db_krefeld_kislid

A Talent roncsolódott része (képek forrása: derwesten.de)

A baleset kedden este fél nyolc körül történt, eddig tisztázatlan okokból, Meerbusch-Osterath mellett, a Krefeld és Neuss közötti vasútvonalon. A sérültek száma folyamatosan emelkedik, ahogy a tehervonatba ékelődött motorvonatból folyamatosan kerülnek még elő túlélők, de halálos áldozatról eddig nincsen információ. Jelenleg negyvenhét sérültet tartanak nyilván, a becslések szerint a vonaton százötven utas tartózkodott. A sérültek között három súlyos található. A mozdonyvezető sokkos állapotban van, kihallgatását még nem tudták megkezdeni.

A brit National Express Rail GmbH. által üzemeltetett, Rhein-Münsterland-Expressként elnevezett, 7-es számú Regionalexpress csatolt Bombardier Talent 2-motorvonatokból állt. A tehervonatot, melynek hátulról nekiütközött, a DB Cargo közlekedtette, Dillingenből haladt Rotterdam felé. Egyelőre vizsgálják, hogy a tehervonat miért állt meg a nyílt pályán, és az is rejtély, hogy a személyvonat mozdonyvezetője a jelzőberendezések útján erről miért nem értesült.

Önürítős kocsi és Talent 2s találkozása

A mozdonyvezető jóelőre észlelte a pályán lévő vonatot és vészfékezésbe kezdett – mondta el Marcel Winter, az érintett National Express szóvivője. Valószínűleg ezen az akción múlt, hogy a balesetnek nincsenek halálos áldozatai. Az ütközésben a motorvonat első kocsija erősen roncsolódott, a mögötte lévő néhány kocsi kisiklott, a többi sértetlenül a pályán maradt.

A tehervonat szenet szállító önürítős kocsikból állt, ezek közül néhány szintén erősen roncsolódott és a pálya mellé borult. A vonalon leállt a vonatközlekedés, a tűzoltóság és a mentőegységek nagy erőkkel vonultak ki. A mentést nehezítette, hogy a leszakadt felsővezetéket előbb áramtalanítani kellett. A vonatok eltávolítását akkor kezdik meg, amikor az már nem akadályozza a baleset okainak kiderítését, ezután még a pályát és a vezetékrendszert is helyre kell állítani. A forgalom megindulásának idejéről szerdán várható információ.

A mentést Angela Merkel szövetségi kancellár is nyomon követi, adta hírül Steffen Seibert kormányszóvivő kedden este, és köszönetet mondott a mentésben résztvevőknek is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek