Vasúton, zöld úton a Mátrába – környezetbarát kőfuvarozás a Rail Cargo Hungariával

iho/vasút   ·   2024.03.27. 08:45
00_rch_matra_zuzott_ko

A Rail Cargo Hungaria vasúti egyes kocsi fuvarozási szolgáltatásával járul hozzá az ország különböző területein folyó vasútipályaágyazat-javításhoz. A munkálatokhoz szükséges zúzottkő továbbítását a vállalat a Verpelét állomáson létesített kőrakodóról a MÁV-val együttműködve végzi.

A piacvezető vasúttársaság szerepet vállal abban is, hogy a tarnamenti és a mátraaljai települések lakói mentesüljenek a kisnánai zúzottkő közúti fuvarozása által okozott zaj- és környezetterheléstől. A bányában kitermelt követ korábban ugyanis a falvak utcáin keresztül teherautók vitték a huszonegy kilométerre lévő Kál-Kápolna vasútállomásra. A kormányzati beruházással a bányától mindössze öt kilométerre, Verpeléten létesült új vasúti kőátrakó kiszolgálását is a Rail Cargo Hungaria (RCH) látja el. Ezt a fontos vasútüzemi tevékenységet a vállalat saját 2068-as mozdonyával és MÁV tolatószemélyzettel zökkenőmentesen teljesíti.

A közúti szállítást kiváltó vasúti megoldás első szállítmányai márciusban indultak Kiskunfélegyháza térségébe, majd a fuvarozás folytatódik Felsőzsolca, Szerencs Kazincbarcika, Füzesabony, Baja állomások pályarekonstrukciós munkálataihoz egészen június elejéig.

A felújítási igény függvényében gyakran mindössze néhány vagon mennyiségben szükséges az alapanyag. Az RCH az egyetlen vasúttársaság Magyarországon, amely teljes területi lefedettséggel képes egyes kocsi szolgáltatást nyújtani, ezért kiválóan alkalmas ellátni az ágyazatjavítási munkákhoz szükséges, egyenként csekély, de összességében jelentős mennyiségű kőfuvarozás feladatát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek