Vasútprivatizációs huzavona Romániában

MTI   ·   2013.07.23. 13:54

Traian Băsescu államfő egy hónappal elhalasztotta az új közlekedési miniszter kinevezését, és felszólította a tárcát ideiglenesen vezető Victor Ponta miniszterelnököt: vállalja magára az államvasutak teherszállító részlegének (CFR Marfa) a magánosításával kapcsolatos döntés felelősségét.

A miniszterelnök hétfőn hivatalos átiratban kérte az elnököt, hogy a liberális Ovidiu Silaghit nevezze ki közlekedési miniszterré. Traian Basescu azonban bejelentette, hogy augusztus 23-áig nem szándékozik dönteni a jelöltről.

Kifejtette: gyanús számára, miért késlekedik a kormány a CFR Marfa privatizációs szerződésének aláírásával, ezért olyan helyzetet akar előidézni, amelyben Ponta – ideiglenes tárcavezetőként – dönteni kénytelen az ügyben. Hozzátette, bár nem tartja meggyőzőnek Silaghi korábbi miniszteri ténykedését, nem szeretné, ha csak bűnbaknak használnák egy privatizációs kudarcban.

A CFR Marfa magánosítására kiírt versenytárgyaláson június 20-án hirdettek nyertest, amelynek alapján a legnagyobb magánkézben lévő román vasúti társaság, a Grup Feroviar Roman (GFR) kötheti meg a 200 millió eurós adásvételi szerződést.

A kormány a CFR Marfa privatizálása nélkül nem zárhatta volna le sikeresen a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött második hitelszerződését. A román sajtó szerint Christine Lagarde, az IMF elnöke is lemondta volna múlt heti bukaresti látogatását, ha Bukarest nem privatizálta volna a megszabott határidő előtt a CFR Marfát, amire hitelezői előtt kötelezettséget vállalt.

Băsescu azt állította: a GFR a vételár kifizetésére is „kétségbeesetten” keresi a hitelezőt. Az elnök szerint félő, hogy a GFR-nek nincs elég pénze, holott a nemzetbiztonsági tanács azzal a feltétellel járult hozzá a stratégiai vállalat eladásához, hogy a vásárló nem ócskavasnak veszi át, hanem korszerűsíti a céget.

Victor Ponta azt követően kényszerült átvenni a közlekedési minisztérium ideiglenes vezetését, hogy a tárca vezetőjét, Relu Fenechiut egy korrupciós ügyben öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a román legfelső bíróság és a miniszter lemondott tisztségéről.

Kapcsolódó hírek