Vasútünnep Keszthelyen hajtánnyal, Nohabbal

iho   ·   2013.09.26. 14:01

A MÁV Zrt. és Keszthely Város Önkormányzata 2013. szeptember 27-én, pénteken egész napos programsorral emlékezik meg a Balatonszentgyörgy–Keszthely vasútvonal megnyitásának 125. évfordulójáról. A keszthelyi vasútállomáson egyebek közt Nohab mozdony, Sissi szalonkocsi, Balaton motorvonati kocsi, az Aranycsapat- és a Weöres mozdony is megfordul. A mozdonyokra ezúttal fel is lehet menni, de láthatóak lesznek a vonal eredeti tervrajzai, valamint hajtányozhatnak is a kilátogatók – olvasható a MÁV-Start weboldalán.

125 évvel ezelőtt, 1888. szeptember 27-én kapcsolódott be Keszthely városa a vasúti közlekedésbe. A településhez sok szállal kötődő Festetics család hathatós közreműködésével épült ki a mintegy 10 kilométeres vasútvonal. A MÁV és a város most pénteken a vonal 125 évvel ezelőtti megnyitására emlékezik.

Az állomáson 10 és 18 óra közt ingyenes hajtányozási lehetőségekkel és különleges vasúti járművekkel várják az érdeklődőket, valamint már délelőttől megtekinthető lesz a hivatalosan 14 órakor nyíló vasúttörténeti kiállítás. Folyamatosan érkeznek a különleges járművek az állomásra, soruk 13 órakor lesz teljes: 13 és 18 óra közt az összes jármű megtekinthető, belülről is, mozdonyvezetők, szakemberek közreműködésével.

13 órakor érkezik meg egy NOHAB mozdonyból, valamint a MÁV Nosztalgia Kft. által rendelkezésre bocsájtott, 1901-ben készült „Sissi” szalonkocsiból és „Balaton” motorkocsiból álló nosztalgia szerelvény. Ugyancsak Keszthelyen vendégeskedik aznap a Weöres Sándorra emlékező matricázott TRAXX mozdony, az Aranycsapatot ábrázoló Taurus villanymozdony, egy a térségben sokat közlekedő M40-201 „Púpos”, egy M41-2143 „Csörgő” dízelmozdony és egy A166 számú motorkocsi.

14 órakor nyitják meg a vasúttörténeti kiállítást a váróteremben, amelynek keretében bemutatásra kerülnek a vasútvonal eredeti tervrajzai is.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek