Viharfelhők Irán felett?

iho/repülés   ·   2012.03.11. 14:00
nyito

A héten Washingtonban járt Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnök és tárgyalásainak legfontosabb pontja természetesen Irán volt. A kiszivárgott információk szerint további, elsősorban a nagy mélységben elrejtett, megerősített üzemek elleni támadáshoz szükséges, speciális irányított bombákat, illetve légi utántöltő repülőgépeket kért az Egyesült Államok elnökétől, Barack Obamától.

Ez (még) csak gyakorlat: izraeli F-15I vett fel üzemanyagot egy amerikai Stratotankerből <br>(fotó: USAF)

A Fehér ház hivatalosan nem kommentálta az értesüléseket, de magukat megnevezni nem kívánó tisztviselők szerint még nem bólintottak rá az izraeli kérésre. Pedig Izrael a repülőgépekért, fegyverekért cserébe vállalná, hogy leghamarabb 2013-ban indítana légitámadást Irán nukleáris objektumai ellen, így az amerikai elnökválasztási kampány zavartalanul lefolyhatna. Igaz, Netanyahu szerint még nem született konkrét döntés a támadásról, így minimális esély még van a diplomáciai megoldásra.

Washingtoni források szerint az izraeli kérések „elrugaszkodtak a valóságtól”, hiszen a frissen átadott amerikai tankergépek részvétele egy esetleges légitámadásban igen kényes helyzetbe hozná az Egyesült Államokat. Izrael jelenleg is rendelkezik tankergépekkel, a saját fejlesztésű Boeing KC-707 Saknai gépekből – forrástól függően 4-7 gépet tartanak hadrendben. Ez azonban könnyen kevésnek bizonyulhat, ha Irán területén szétszórtan elhelyezkedő, mélyen a hegyek gyomrába rejtett üzemek ellen kell egyszerre légitámadást végrehajtani – s persze az iráni légvédelmet semlegesíteni, és az Izraelt elérni képes ballisztikus rakétákat felderíteni és megsemmisíteni.

Öreg tanker 707-es izraeli színekben <br>(fotó: nycaviation.com)

Izrael közben saját maga is folytat fejlesztéseket, hogy hazai forrásból is képes legyen vadászbombázó repülőgépeit „bunkervadász” bombákkal felszerelni. A kisebb mennyiségben (100 darab) hadrendbe állított, „Mélytorok” néven is ismert 5000 fontos (2270 kilogrammos) Enhaced GBU-28-as bombát a Boeing F-15I Ra’am támadógépekhez rendszeresítették. Ezt egészíti ki a hazai gyártású PB500A1 lézervezérlésű bomba, illetve az IAI fejlesztette MPR-500-as bomba. Ez utóbbit izraeli sajtóértesülések szerint éppen most fejleszti tovább az IAI, még nagyobb áttörési képességet adva a fegyverrendszernek.

Kapcsolódó hírek