Visszatérő nyugdíjasok

iho/repülés   ·   2018.12.26. 13:00
alaska_nyugdijasok0

Elsőként az N426QX lajstromjelű, még 2007 áprilisában a társasághoz érkezett gép áll ismét szolgálatba, de értesülések szerint legalább újabb három–öt gép követi majd. A hetvenhat üléses, csak turistaosztályra székezett merevszárnyúakkal a légitársaság saját flottáján belüli hiányokat pótol – egészen pontosan a modernebb, 2017 márciusa óta a Horizon Air színeiben repülő Embraer E175-ösök mennyiségét egészítik ki számos útvonalon. A tizenkét első és hatvanöt turistaosztályú hellyel repülő sugárhajtású „nagytestvérekből” jelenleg huszonhat példány repül a társaságnál. Az E175-ösökre azonban másvalakinek még nagyobb szüksége van: ez pedig nem más, mint a szintén személyzethiánnyal küzdő anyacég, az Alaskan Airlines. Ennek több, a személyzet miatt saját 737-eseivel nem teljesíthető járatát a Horizon Air Embraer-jei vették át és emiatt az „eltávon” lévő sugárhajtásúak miatt jönnek vissza a már leállított turboprop gépek. Mindegy, csak repüljön valami...

...és valaki. A Horizon Air ugyanis saját maga is igen súlyos pilóta- és légiutaskísérő-hiánnyal kénytelen túlélni valahogy. 2017 nyarán, a regionális légitársaságokat sújtó, borzasztó személyzethiány kicsúcsosodásánál több száz járatot (csak szeptemberben 600, míg októberben 700 út maradt el) volt kénytelen törölni, mert egyszerűen a nyújtott fizetésért nem tudták megtartani pilótáikat, utaskísérőiket. Nos, az évi 30 ezer dolláros kezdő elsőtiszti fizetés valóban nem volt igazán kecsegtető az egyre kisebb számban a piacra lépő, ifjú hajózóknak.

A tizenegy esztendős átlagéletkorú Q400-asok flottája, egészen pontosan a hetvenhat ülés és az alacsonyabb üzemeltetési költség ráadásul számos olyan járatot tart életben, melyek nagyobb gépekkel már gazdasgtalanok lennének. Az Egyesült Államok északnyugati térségében több olyan kisvárosi repülőtér van, melyekre a Horizon Air repül egyedüli légitársaságként. Valóban nem a legmodernebb vagy legtágasabb gépek közé tartozik a Dash 8-as legutolsó változata, de még így is sokkal jobb, mint a semmi.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek