Vitézy szerint Lázár hadüzenetet intézett a budapestiekhez

MTI/iho   ·   2024.05.27. 09:00
Műszaki és Közlekedési Múzeum

Több érv is szól az ellen, hogy Debrecenbe költöztessék a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumot – jelentette ki Vitézy Dávid legutóbbi sajtótájékoztatóján. 

Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt vasárnapi kőbányai sajtótájékoztatóján elhangzott: Lázár János miniszter témában tett javaslata hadüzenet a budapestieknek”. Kijelentette: Budapest nemcsak egy város, de a közlekedési hálózat és a turizmus központja is, egy ilyen rangú múzeumnak pedig a fővárosban a helye. Vitézy szerint az intézmény Debrecenbe költözésével jócskán visszaesne a látogatószám, és a múzeum azt a közfeladatot sem tudná teljes mértékben ellátni, hogy iskolás csoportokat fogadjon, hiszen a nyugati, délnyugati országrészből egy nap alatt képtelenség a keleti városba és vissza eljutni. „Logikátlan az ország szélére vinni egy ilyen múzeumot” – emelte ki.

A civilben közlekedési szakember szerint nagyon sokak munkája van abban, hogy a kőbányai járműjavító jelenlegi épületéből valóban egy világszínvonalú, a kor követelményeinek megfelelő közlekedéstörténeti múzeum jöjjön létre. Felidézte, amikor a közlekedési múzeum főigazgatója volt, akkor a Városligetben a régi múzeumi épület már bezárt. Hosszas vita után győzték meg a kormányt és a Liget Budapest Projektet, hogy ne a ligetben, hanem Kőbányán, a MÁV járműjavítójában legyen az új helyszín. Büszke arra, hogy egy ipari műemléket sikerült így megmenteni a lebontástól – jelezte. A kőbányai épületet alkalmassá tették arra, hogy jó időben látogatható legyen -– a végleges megoldás az lenne, ha a 2018–2021-es tervek szerint újulna meg az épület és benne a múzeumi kiállítótér. Lefolytatták a nemzetközi tervpályázatot, három év munkájával készültek el a tervek, a beruházáshoz az építési engedélyek és a kiviteli tervek is rendelkezésre állnak.Pénzhiányra a kormány nem hivatkozhat, hiszen Lázár János miniszter szerint arra van 150 milliárd forint, hogy Debrecenben épüljön fel a „nulláról” egy új múzeum.

Vitézy Dávid kijelentette, a beruházást is Lázár János állította le, amikor „építési és rombolási miniszterként” átvette a tárca vezetését. Hozzátette: nem Debrecen fejlesztése ellen szólal fel, nincs kifogása az ellen, hogy ott létesítsenek egy „leánymúzeumot” vagy egy autómúzeumot, de azt teljes tévútnak tartja, hogy megszűnjön a fővárosban a közlekedési múzeum. Érvként hozta fel azt is, hogy Debrecenben a múzeumhoz kapcsolható egyetemi háttér sincs meg, nincs a közlekedéssel kapcsolatos felsőfokú oktatás. A közlekedéstörténet legizgalmasabb sztorijai mind Budapesthez köthetők, ami összefügg a város fejlődésével: a világ legnagyobb villamoshálózata itt van, itt épült meg az első földalatti vasút, a magyar buszgyártás Mátyásföldhöz kötődik. "A magyar közlekedéstörténetet Budapesten lehet jól elmesélni” – mondta.

Ezek után a múzeumvolt főigazgatója azt kérte Lázár János minisztertől, hogy gondolja át a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum elköltöztetésének terveit, egyben azt ajánlotta a tárcavezetőnek, hogy a maxi-Dubajt vigye Debrecenbe. „Ha Lázár János mindenáron a debreceni BMW-gyár mellé szeretne valami nagyot álmodni, akkor építsenek az arabokkal oda felhőkarcolót” – fogalmazott Vitézy Dávid.

Azt már mi tesszük hozzá, bár a múzeum a fejlesztés leállítása miatt jelenleg nem fogad látogatókat, de ha csak a legutóbbi hetek a múzeum által szervezett programjait nézzük, számos időszaki kiállítással, kitelepülésekkel igyekeznek betölteni funkciójukat. A központi épület ideiglenes zárva tartása idején pedig tagintézményeik, valamint számos egyéb kiállítóhelyük országszerte szünet nélkül nyitva tartó állandó és időszaki kiállításokkal várja a látogatókat, így áthidalva a kényszerű, a központi épület nyitásáig tartó szünetet. És akkor még nem ecseteltük a felbecsülthetetlen értékeket megmentő járműrestaurálási program, illetve a múzeum közlekedésikönyv-kiadói tevékenységének fontosságát... 

 

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek