Vízbetörés az épülő Semmering-bázisalagútban

iho/vasút   ·   2019.07.29. 18:00
semmering_vizbetores_kislid

Az alsó-ausztriai tartományi bűnügyi rendőrség és a bécsújhelyi ügyészség nyomozást folytat az alagútépítésnél a napokban történt vízbetörés és sziklaomlás ügyében, amelyek Neunkirchen térségében számos vízfolyás elszennyeződéséhez vezettek. Az Alliance For Nature környezetvédelmi szervezet eközben a Szövetségi Közigazgatási Bíróságnál kérvényezte, hogy a korábban lefolytatott környezetvédelmi hatásvizsgálatot ismét folytassák le, ehhez csatolta egy elismert geológusmérnök szakvéleményét.

A szakvélemény szerint az alagútépítés előtt megrendelt kőzettani vizsgálatok adatai ellentmondásosak voltak, ebből részben helytelenül következtettek a mélyben várható talajviszonyokra.

Így a Göstritz térségében található építési területen – ahol most a vízbetörés történt – a mélyben található kőzetek összetételét és vízzáróképességét rosszul becsülték fel. Ugyancsak itt korábban másodpercenkénti 3–5 literes vízszivárgást jósoltak, de az adatok között máshol a 300 literes, tehát százszoros mennyiségű víz is megjelenik.

Itt emlékeztetni kell arra, hogy a korábban tervezett bázisalagút-nyomvonalon azért függesztették fel a munkálatokat, és alakítottak ki új nyomvonalat, mert az 1996-os próbafúrásoknál 280 és 350 liter közötti – tehát a jelenlegi adatokkal szinte megegyező – másodpercenkénti vízhozamot észleltek.

A szakvélemény megállapítja, hogy a Grassberg és az Otter-masszívum felé folytatódó alagútfúrásoknál még nagyobb betörő vízmennyiséggel kell számolni, mert ezen a szakaszon a kőzet vízáteresztő képessége is növekszik a most feltárt szakaszhoz képest.

Ha alagutat építesz, mindig legyen kéznél csónak! (kép forrása: kurier.at)

A betörő víz jelentős mennyiségű gipszet tartalmazott, ez a környező patakokba kerülve hosszú szakaszokon azok  tejszerű elszíneződését okozta. A gipsz azért veszélyes, mert a vízfolyások medrében lerakódva megakadályozza a meder alatti talaj lélegzését. A gipsz jelenlétével számolni kellett volna, ez nem történt meg, annak ellenére, hogy Göstritz térségében korábban működött egy gipszbánya. A patakok elszíneződését korábban az építkezés területéről kimosott homokkal magyarázták a nyilvánosság felé, jóllehet a homok – az erősebb szemcsézettség következtében – hamarabb leülepszik és nem okoz tejszerű elszíneződést a vízben.

A szakvélemény kritizálja a vízvédelmi előkészületeket és az alagútszakaszok szigetelését is. A következetesen alulbecsült vízbefolyási mennyiségek következtében sem a víztelenítés, sem a befolyó vízben lévő anyagok kezelése nem megoldott, a berendezések alulméretezettek. A jelenlegi becslés szerint a teljes alagút szakaszon a beépítendő szigetelések csupán 15–24 százalékkal képesek csökkenteni a vízbefolyás mennyiségét, a befolyó víz háromnegyedének kezelése és elvezetése tehát nem megoldott.

A munkálatok biztonságos folytatásához nyomásálló szigetelések beépítése szükséges, ez pedig csak úgy lehetséges, hogy az adott szakaszokon a talajvíz szintjét az alagút szintje alá csökkentik. Amennyiben a szigetelések nyomásállósága nem lesz megfelelő, a talajvízszint-csökkentést folyamatosan fenn kell tartani, ez az alagútkeresztmetszet néhány kilométeres körzetében kell, hogy megtörténjen. Könnyen belátható, hogy egy ilyen, több tíz kilométeres szakaszon, ilyen mélységben lecsökkentett talajvízszint milyen katasztrofális hatással lehet a hegység vízháztartására – nem utolsósorban mennyi energiát követel a víz állandó szivattyúzása.

A szakvélemény végül megállapítja, hogy nem csak a beruházó ÖBB, hanem a környezetvédelmi eljárásban korábban részt vevő hatóságok is alapvető hibákat vétettek, mikor nem megfelelő szakértőkkel működtek együtt, amelyek véleményét aztán vakon követték, miközben a beruházással kapcsolatban kritikus hangokat megütők véleményét következetesen figyelmen kívül hagyták. Ezzel kapcsolatban óvnak attól, hogy a most folyó nyomozásban ugyanezek a szakértők szerepet kaphassanak.

Az Alliance For Nature a nyomozás lezárásáig ezért az építkezés teljes felfüggesztését követeli, mind a stájer, mind az Alsó-ausztriai oldalon.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek