Vonatbaleset Argentínában, 49 halott!

iho/vasút   ·   2012.02.22. 15:56

Az ütközőbaknak rohant szerda reggel egy zsúfolt személyvonat Buenos Aires egyik pályaudvarán. Az első jelentések több száz sérültról és sok halottról szóltak. Mostanra a hatóságok pontosították a számokat. A balesetnek eddig 49 halálos áldozata van, a sérültek száma pedig a legfrissebb jelentések szerint meghaladja a hatszázat. Közülük kétszáz utas sérülései súlyosak, a többségük kisebb sérülésekkel, zúzódásokkal megúszta a balesetet, mondta a hírügynökségeknek Jorge Lemus egészségügyi miniszter. A Telam argentín hírügynökség jelentése szerint a vonaton több, mint nyolcszázan utaztak, a roncsokba szorult emberek mentése pedig még az esti órákban is tart.

Szemtanúk szerint a vonat túl nagy sebességgel érkezett az Once pályaudvarra, és már nem lehetett időben lefékezni.

(fotó: AFP/Juan Mabromata)

A vonat harminc kilométer per órás sebességgel járt be az állomásra, mégsem állt meg a vágány végénél, huszonhat kilométer per órával a bakra ütközött, mondta a Telamnak Juan Pablo Schiavi közlekedési miniszter. Hozzátette, hogy a balesetet valószínűleg fékhiba okozhatta. Ruben Sobero, a vasutasok szakszervezeti vezetőjének elmondása szerint a vontatójárművet a balesetet megelőző napon vizsgálták át, és akkor nem találtak hiányosságot. Sőt, a balesetet megelőzően a vonattal rendben meg tudott állni a vezető minden állomáson, így az okokat egyelőre csak találgatni lehet. A mozdonyvezető is kórházban van, egyelőre nem tudtak kommunikálni vele, adta hírül a NYT online kiadása.

Az AP hírügynökség helyszíni beszámolója szerint az ingázókat szállító vonaton legjobban az első vagon roncsolódott össze. Itt az utasok többsége a kerékpárja mellett állt, ők egymásra és a biciklijeikre estek, a kerékpárok fém alkatrészei is sérüléseket okoztak. A második kocsi hat méter mélyen az előtte haladóba fúródott, a roncsok közé sokan beszorultak, mentésük az esti órákig is eltart. A szerelvény többi kocsijának ablakai is betörtek, az emberek egymásra vagy a földre estek. Zsúfolt vonalról van szó, így sokan állva utaztak a székek között. Ezzel és a tömeggel magyarázható az áldozatok magas száma, írja a Buenos Aires Herald.

A rengeteg sérült miatt a távolabbi kórházakból is érkeztek a helyszínre mentőautók és helikopterek, valamint nagy erőkkel vonultak a műszaki mentéshez a tűzoltók is.

Az állomás teljes neve Estación Once de Septiembre, azaz Szeptember 11-e pályaudvar. A Buenos Aires központjában található forgalmas vasúti csomópont neve az 1852-es forradalom kezdőnapjának állít emléket. Naponta többszázezer ingázó érkezik az aglomerációból a fővárosba, túlnyomó többségük az Oncére.

Argentínában a rossz pályaállapotok, illetve a rossz műszaki állapotban lévő járművek, a rosszul vagy egyáltalán nem működő biztosítóberendezések sok kisebb balesetet okoznak, de több és súlyosabb balesetet mégis az emberi hiba, felelőtlenség okoz. Tavaly szeptemberben két vonat is elgázolt egy helyi járatú autóbuszt egy útátjáróban, abban a balesetben tizenegyen haltak meg, fűzte hozzá a történtekhez a Reuters.

Két hónappal későb egy másik sofőr egy iskolabusszal hajtott az érkező vonat elé. Abban a balesetben nyolc iskolás lány vesztette életét. Nem sokkal korábban egy másik gázolásos balesetben négyen vesztették életüket, itt szintén a kisbusz sofőrje hibázott.

A balesetről és a mentésről további fényképeket itt és itt találhat.

Kapcsolódó hírek