Wizz-számok, a következő nagy cél: évi 30 millió utas

iho   ·   2017.05.26. 08:45
cim

Gyakorlatilag minden fontos mutató szerint javult a Wizz Air teljesítménye, ez derült ki a 2017-es üzleti év most ismertetett adataiból. A főbb számok tehát: a nettó profit a március 31-én zárult időszakban 246 millió euró volt, ami 28 százalékos emelkedés az előző évihez képest.

A pénzforgalom bővülése tíz százalék, értéke 1,57 milliárd euró, az utasszám 19 százalékkal nőtt 23,8 millióra, utaskilométerben a javulás 19,7 százalék, az átlagos gépkihasználtság pedig valamivel több, mint 90 százalék.

A nagyobb kapacitású gép erősen javítja a gazdaságosságot

Váradi József vezérigazgató az ultra-low-cost üzleti modell rugalmasságát említette első helyen az eredményeket kommentálva, ez a modell képes leginkább serkenteni Közép- és kelet-Európában a légiközlekedést. Mindez a kiterjedt hálózattal és a sikeres gazdálkodással együtt juttatta aq Wizz-t abba az egyedülálló pozícióba, hogy kihasználhassa a 300 milliós lélekszámú térség piaci lehetőségeit, fogalmazott a Wizz-vezér.

Váradi a hálózat további bővülését helyezte kilátásba, és az eddigi hatékony működési modell megtartását.

Kérdésre válaszolva elmondta, annak ellenére, hogy az Egyesült Királyság eldöntötte, kilép az Unióból, egyelőre semmi jele annak, hogy az onnan és oda repülő járatok iránt csökkenne az igény. A brit döntésnek megvolt a maga nem túl kedvező hatása a font árfolyamára, ennek becsült hatása 17 millió euró volt, de ezt a veszteséget ellensúlyozták a légitársaság erős hálózatának más vonalai.

A brit vonalakon nem érződik a Brexit hatása

A 2017-es pénzügyi évben a Wizz tizenkét A321ceo-val bővítette a flottáját, amely március végére már hetvenkilenc gépet számlált. A flotta átlagéletkora 4,4 év. Váradi szerint a hosszabb törzsű gépek beállítása kétszámjegyű költségmegtakarítást tesz lehetővé a 320-asokhoz képest. Jelenleg a megoszlás: tizenhat repül a 321-esekből és hatvanhárom a 320-asokból, ugyanakkor a vezérigazgató jelezte, tovább zajlik az új, hosszú törzsű egyfolyosós gépek beáramlása a flottába.

A 2018-as pénzügyi év legfőbb célkitűzése a 30 milliós utasszám elérése, emellett a társaság kapacitása 23 százalékkal bővül. A húsvét kedvező indulást jelentett, ami Váradi szerint optimistává teszi a cégvezetést, a pénzügyi év nettó profitját 250 és 270 millió euró közé várják. Jelenleg a társaság 28 bázisról 486 útvonalat tart fenn, 42 országba és 141 célrepülőtérre viszi az utasokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek