Jövőre 7,9 százalékkal nagyobb BKK-tarifák

iho/közút   ·   2012.10.31. 11:12

A Fővárosi Közgyűlés szerda délután határozott a január elsejétől érvényes árakról.

A kora reggeli hírek még arról szóltak, hogy nem szerepel a mai ülés napirendjén a tarifaemelés, mostanra viszont kiderült, hogy 350 forintra nő majd a vonaljegy ára. Ez már így is a lenagyobb Európában, igaz, csak akkor, ha a nettó átlagfizetésekhez mérjük.

Átlagosan 7,9 százalékkal emelik a BKK-tarifákat, egy havi teljes árú bérlet 10 500 forintba kerül majd.

A közgyűlés által elfogadott előterjesztés rögzíti, hogy az árak differenciáltan emelkednek, több környéki bérlet és jegy ára nem változik, ugyancsak maradnak a kedvezméényes (diák-, nyugdíjas) bérletek árai. A legnagyobb mértékben, 15 százalékkal a metrószakaszjegy drágul 260-ról 300 forintra. Az emelés után a tízdarabos gyűjtőjegy 2800 helyett háromezer forintba kerül. Több környéki bérlet és jegy ára nem változik.

A Fővárosi Közgyűlés szünetében György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes újságíróknak azt mondta, jövőre a BKV 140 milliárd forintból fog működni, ebből a jegyárbevételek 52 milliárdot tehetnek ki, írja az MTI. Az emeléssel 1 milliárd forintos pluszbevételre számítanak, s bár ez csepp a tengerben, tarthatatlan lenne, ha nem emelnék a jegyek és a bérletek árát.

Hozzátette, hogy a teherviselő-képesség határán van ez az emelés, de ennél kisebb mértékű drágítás nem hozna annyi pluszbevételt, amiért megéri a döntést meghozni, és utasvesztéssel is járna, bár ezzel a hatással most is számolnak.

Kérdésre válaszolva jelezte: 2011-ben és 2012-ben is voltak a kormánynak olyan nyilatkozatai, amelyek arra utaltak, hogy a fővárosnak emelnie kellene a tarifákat, de akkor számításokkal alátámasztották, hogy miért nem teszik ezt meg.

Az MSZP, az LMP és a Levegő Munkacsoport sem ért egyet a döntéssel, mert félelmeik szerint a viteldíjaik emelése több bliccelőt és kevesebb utast eredményez majd, így végső soron csökken majd a bevétel.

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.