A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások április 25-étől

iho/vasút   ·   2022.04.24. 15:00
vaganyzar_2020_01

Az egyik legfontosabb változás: a 150-esen egy ideig most nem vonatozunk, de emellett is jócskán van tennivaló.

Éjszakai és hajnali S60-asokat és S80-asokat pótlóznak

Budapesten, a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső, illetve a Keleti pályaudvar és Ferencváros között május 6-áig éjszakánként 23:30-tól 4 óráig pályafelújítást végeznek. Emiatt a Budapest–Hatvan és a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

A Budapest–Hatvan vonalon

 • A Keleti pályaudvarról Hatvanba 3:55-kor és 23:50-kor, valamint Hatvanból a Keleti pályaudvarra 22:50-kor induló S80-as vonat helyett a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Budapest–Újszász–Szolnok vonalon

 • A Keleti pályaudvarról Szolnokra 23:55-kor és 0:55-kor induló, továbbá Szolnokról a Keleti pályaudvarra 21:19-kor és 22:19-kor induló S60-as vonat utasainak a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső között pótlóbuszokkal kell utazniuk.

Mindkét vonalon a pótlóbuszok a Keleti pályaudvar mellől, a vonatok menetrendjéhez képest korábban indulnak, illetve később érkeznek. Kőbánya felső és Hatvan között a vonatok menetrendjei változatlanok, kivéve a (3068-as számú) S80-as vonatot, mely Kőbánya felső és Hatvan között három perccel később közlekedik.

(térképek: MÁV-Start)

S36-osok, G43-asok és a Hétmérföldes máshogy jár a kőteheri munkák miatt május 1-jéig

Kőbánya-Tehernél május 1-jéig pályakarbantartást végeznek, ezért néhány S36-os és G43-as vonat rövidebb útvonalon közlekedik vagy kimarad a menetrendből.

 • A Kőbánya-Kispestről Kápolnásnyékre 5:57-kor induló 3810-es és a 6:57-kor induló 3812-es számú S36-os,
 • továbbá a Kőbánya-Kispestről Székesfehérvárra 6:27-kor induló 3512-es és a Kőbánya-Kispestről 7:27-kor induló 3522-es számú G43-as vonat Üllő és Kőbánya-Kispest között, valamint a 3592-es számú vonat

Kőbánya-Kispest és Budapest-Kelenföld között nem közlekedik.

Vasárnaponként a 16303-as számú Hétmérföldes vonat Ferihegy és a Nyugati pályaudvar között később közlekedik: Ferihegyről 20:25-kor, Kőbánya-Kispestről 20:34-kor, Zuglóból 20:44-kor indul, a Nyugati pályaudvarra 20:52-kor érkezik meg.

Épül a nagy építmény Debrecenben, a délutáni vonatokat épp ezért pótlózzák

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig Tócóvölgy és Balmazújváros között végzett pályaépítési munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Debrecen és Balmazújváros, illetve két-két délutáni vonat helyett Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Még egy hét karbantartás a 142-esen

A Budapest–Lajosmizse–Kecskemét vonalon egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek május 1-jéig Kőbánya Teher állomáson végzett karbantartási munkák miatt a Lajosmizse felé közlekedő vonatok – a hajnali 2910 és késő esti 2958, 2968 számú vonatok kivételével – a Nyugati pályaudvarról öt perccel korábban indulnak, Kőbánya-Kispestig módosított menetrend szerint, Kőbánya-Kispesttől változatlan menetrend szerint közlekednek. A Lajosmizse felől közlekedő vonatok – a hajnali 2919, 2929-es és a késő esti 2931-es számú vonatok kivételével – Kispestig változatlan menetrend szerint, Kispesttől módosított menetrend szerint közlekednek, a Nyugati pályaudvarra öt perccel később érkeznek.

Vonatpótlás a 101-esen: Bárándon és Mezőpeterden nem megy ki a vasútállomáshoz a pótlóbusz

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon április 20-ától 29-éig a személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlóbuszok Bárándon és Mezőpeterden a vasútállomásokat nem érintik, helyettük a települések központjában állnak meg.

A vonalon közlekedő nemzetközi vonatok helyett nem kell pótlóbusszal utazni. A 346-os és 347-es számú Dacia nemzetközi vonatok módosított menetrend szerint, Biharkeresztesen át, kerülő útirányon közlekednek a 404-es és a 405-ös számú Corvin nemzetközi vonatokkal egyesítve. A 406-os és 407-es számú Corona nemzetközi vonatokkal egyesítve közlekednek a 472-es és 473-as számú Ister vonatok nemzetközi kocsijai.

121-es: péntekig pótlózni kell Békéscsaba és Medgyesegyháza között

A Békéscsaba–Kétegyháza–Mezőhegyes vonalon április 20-ától 29-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Békéscsaba–Kétegyháza–Medgyesegyháza között pótlóbuszokkal kell utazni. Bánkút megállóhelyre történő eljutás betétjáratokkal biztosított, melyek Medgyesegyháza állomáson csatlakoznak a Békéscsaba–Medgyesegyháza viszonylaton közlekedő pótlóbuszokhoz.

21-es: Ausztriába pótlózni kell

A GYSEV Szombathely–Graz vonalán pályakarbantartási munkák miatt május 1-jéig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. Graz és Szentgotthárd, illetve Fehring és Szentgotthárd között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

17-es: szombatig így tartják karban a pályát

A Szombathely–Nagykanizsa vonalon április 30-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Szombathely és Zalaszentiván, illetve az interrégió vonatok esetében Szombathely és Zalaszentmihály-Pacsa állomás között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Egyes vonatoknál eltérő menetrenddel és megállási renddel pótló gyorsjáratok is közlekednek.

Zalaszentiván és Zalaszentlőrinc között a megjelölt menetrend szerint közlekedő összekötő járatról, illetve járatokra Zalaszentiván állomáson át kell szállni másik autóbuszra. A vágányzár idején a Püspökmolnári–Szombathely kombinált bérlettel elérhető csatlakozásokat a hirdetmény részletezi.

17-es: ez egy kicsit más pályakarbantartás szombatig, illetve utána is

A Szombathely–Nagykanizsa vonalon április 30-áig, illetve május 1-jétől 3-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek Szombathely és Nagykapornak állomások között végzett pályakarbantartási munkák miatt. A Pannónia Interrégió vonatok, valamint a Nagykanizsáról Zalaszentivánra 5:35-kor, Zalaszentivánról Nagykanizsára 17:06-kor induló vonatok (9867, 9876) helyett Zalaszentiván–Zalaszentmihály-Pacsa állomások között pótlóbuszok közlekednek.

Hétfőn még így dolgoznak a 40-esen

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon 25-én a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Az intercityk helyett Sárbogárd és Dombóvár, a személyvonatok helyett Simontornya és Szakály-Hőgyész, valamint Keszőhidegkút-Gyönk és Szárazd között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A pályafelújításhoz igazodva változik a menetrend

vonalakon is.

Keddtől így változik a pályakarbantartás a 40-esen

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon április 26-ától május 22-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Az intercityk helyett Dombóvár és Pécs, a személyvonatok helyett Dombóvár és Szentlőrinc között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A Győr–Pécs viszonylaton közlekedő Helikon Interrégió vonatok és a Keszthely–Pécs között közlekedő Fenyves expresszvonatok Dombóvár alsó helyett Dombóvárig közlekednek és onnan is indulnak. Dombóvár és Pécs, illetve Dombóvár és Szentlőrinc között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

A pályafelújításhoz igazodva változik a menetrend

vonalakon is.

Teljesen hosszában pótlózzák három nap a 106-ost délutántól hajnalig

A Debrecen–Nagykereki vonalon április 25-én, 26-án és 27-én a vonal teljes hosszán pótlóbuszok szállítják az utasokat a Debrecenből 17:05-kor induló vonattól kezdődően a Nagykerekiből 4:42-kor induló vonatig bezárólag pályakarbantartás miatt.

Karbantartás a 120-ason április 29-éig

A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon április 29-éig pályakarbantartás miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Békéscsaba és Lőkösháza között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vágányzár ideje alatt Lőkösháza határátmenetben a nemzetközi forgalom szünetel. A 346 és 347-es számú Dacia nemzetközi vonatok kerülő úton, Biharkeresztesen át közlekednek.

Karbantartás a 120-ason április 30-ától

A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon április 30-ától június 17-éig pályakarbantartási munkák miatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Lőkösházáról a Keleti pályaudvarra 6:40-kor induló 759-es számú Békés Intercity helyett Lőkösháza és Békéscsaba között, a délutáni Lőkösháza–Kétegyháza, illetve a Kétegyháza–Lőkösháza viszonylatú személyvonatok (7544, 7546, 7545, 7543, 7553) helyett teljes útvonalon pótlóbuszok közlekednek.

A 346-os és 347-es számú Dacia nemzetközi gyorsvonat kerülő úton, Biharkeresztesen át közlekedik. A kimaradó nemzetközi vonatok helyett Szolnok és Békéscsaba között 7440-es és 7449-es számú vonatok közlekednek.

A Békéscsaba–Lőkösháza vonalszakaszon végzett felújítás fázisaihoz igazítva további módosítások is lesznek év közben. A menetrendi változásokról, vágányzári információkról a vasúttársaság a honlapján és a Mávinform Facebook-oldalán időben tájékoztatja az utasokat.

150-es: szombatig így élünk

A Budapest-Kelebia vasútvonal felújítása miatt Délegyháza és Kelebia között vágányzár mellett folytatódik a kivitelezés. A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének első menetrendi üteme idén április 30-áig lesz érvényben. Ebben az időszakban a vonatok csak Budapest és Délegyháza között közlekednek. A Délegyháza–Kiskunhalas–Kelebia szakaszon vonatpótló autóbuszokkal, valamint a Volánbusz helyközi és távolsági járataival lehet utazni, ezek közlekedése a lezárás idejére a térségben megváltozik, és átveszi az érintett települések teljes kiszolgálását.

A Délegyháza-Kunszentmiklós viszonylatú pótlóbuszok Dömsöd helyett Apaj érintésével közlekednek.

A pótlóbuszok részletes változásai:

 • Kiskunlacházán a településközpont kiszolgálása továbbra is változatlan marad (Kiskunlacháza vá. elág. amh.), valamint többlet megállási hellyel bővül a vasútállomásnál (Kiskunlacháza vá. bej. út amh.).
 • Dömsöd településközpont kiszolgálása megszűnik (Dömsöd vá. elág. amh.) helyette Apajt érintik a buszok (Apaj, kunszentmiklósi útelág. amh.).
 • Kunszentmiklóson belül változik a buszok közlekedésének iránya, a buszok végállomása a vasútállomás. A Kálvin téren továbbra is megállnak a pótlóbuszok a helyközi járatokra való könnyebb átszállás érdekében.

Részletes információk és az eligazodást segítő térképek a www.mav.hu/150 weboldalon találhatók.

Élet a 150-esen a munka ünnepétől

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia (150-es számú) vasútvonal több évig tartó átépítésének következő menetrendi üteme május 1-jétől lép érvénybe. Ekkortól a teljes vonalon szünetelni fog a vonatforgalom, nem közlekednek vonatok a Keleti pályaudvar és Délegyháza közötti szakaszon sem. A Volánbusz autóbuszai pótolják a Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal Budapest és Délegyháza közötti elővárosi szakaszát, valamint a Délegyháza–Kunszentmiklós és Kelebia közötti térséget is. A közlekedési társaság növeli a kapacitását, több buszt állít forgalomba.

A Budapest–Kunszentmiklós-Tass–Kelebia vasútvonal rekonstrukciós munkálatainak következő ütemeként, május 1-jétől a Budapest és Délegyháza közötti, elővárosi szakaszon is szünetel a vonatközlekedés. Ennek megfelelően, az elővárosi térségben is a Volánbusz regionális autóbuszjáratai veszik át a vasút szerepét – ahogyan az február 1-jétől már a Délegyházától délre eső vonalszakasz esetében is történik.

Május 1-jétől nem közlekednek a továbbiakban a Délegyháza és Kunszentmiklós közötti, valamint a Kecskemét és Kelebia közötti pótlóbuszok, ezek helyett a vasútvonal mentén a meglévő és új helyközi autóbuszjáratok biztosítják az eljutási lehetőségeket.

 • Délegyházáról Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 40, a Soroksári úton át menőkkel pedig átlagosan körülbelül 55 perc alatt lesz elérhető. A járatok Budapest és Délegyháza, autóbusz-forduló, illetve Kiskunlacháza, vasútállomás elágazás megállóhelyek között közlekednek a Soroksári úton, a Helsinki úton, Dunaharasztin, Taksonyon és Dunavarsányon át. Munkanapokon jellemzően 60, a délutáni csúcsidőszakban 20, a reggeli csúcsidőszakban 15–20 percenként, míg hétvégén jellemzően 60, a reggeli időszakban 30 percenként indulnak.
 • Dunaharasztiból az M5-ös autópályán és a Soroksári úton át menő járatok együttes közlekedtetésének köszönhetően Budapest, Népliget a település majdnem egészéről egységesen átlagosan nagyjából 25 perc alatt elérhető.
 • Dunavarsányból Budapest, Népliget a gyorsjáratokkal átlagosan körülbelül 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan 50 perc alatt, taksonyi indulás esetében pedig a gyorsjáratokkal átlagosan mintegy 35, a Soroksáron át közlekedők járatokkal átlagosan körülbelül 40 perc alatt érhető el.
 • Kunszentmiklóst érintően a január 31-étől bevezetett menetrend kismértékű korrekcióját vezeti be a Volánbusz május 1-jétől.

Az elővárosi szakaszon az autóbuszjáratok budapesti végállomása egységesen a Népliget autóbusz-állomás, ahol mind az M3-as metróra, mind pedig az 1-es villamosra biztosítanak átszállási lehetőséget. Az M3-as metró felújításának jelenlegi szakaszában (várhatóan május közepéig), a metrópótló buszok közvetlen elérése érdekében, a munkanap reggeli időszakban a térségből érkező autóbuszok a Nagyvárad tér érintésével közlekednek.

A járatok többségénél alacsonypadlós, nagy kapacitású, szóló vagy csuklós autóbuszok végzik majd a szállítást annak érdekében, hogy lehetőség szerint valamennyi utas számára biztosítani lehessen az ülőhelyen történő utazás lehetőségét.

A 2022. április 30-ával bezárólag megváltott vasúti bérleteket – érvényességi idejük végéig – a menetrend szerint közlekedő autóbuszjáratokon azonos települések közötti utazás céljából elfogadja a Volánbusz.

A közlekedésről részletes információkat, térképeket, településenkénti útvonal-leírásokat a Volánbusz honlapján találnak az utasok.

Hétvégéig pótlóra kell szállni a 8-as soproni végén

A GYSEV Sopron–Győr vonalán április 25-étől 29-éig Sopron és Csorna között pótlóbuszok közlekednek módosított menetrend szerint pályakarbantartási munkák miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek