A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások április 27-étől

iho/vasút   ·   2020.04.26. 09:00
vaganyzar0
29-es: most ez a pótlózás van érvényben

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Székesfehérvár és Balatonfüred, valamint Lepsény és Balatonfüred között pótlóbuszok viszik az utasokat. A buszok Székesfehérvárról Balatonfüredre 4:55 és 18:55 között, minden páros óra 55. percében indulnak. Az első pótlóbusz 3:40-kor, az utolsó 23 órakor indul Székesfehérvárról. Balatonfüredről Székesfehérvárra 3:13-kor, 5:08-kor, 5:50-kor, 20:45-kor, 21:30-kor, valamint 7:08 és 19:08 között minden páratlan óra 8. percében indulnak buszok a vonatok helyett. A Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekedő pótlóbuszokkal minden érintett település elérhető. A pótlóbuszok Székesfehérváron napközben a Bakony InterCity vonatokhoz csatlakoznak.

A Déli pályaudvarról 8:35-kor és 14:35-kor induló gyorsvonat most Siófokig közlekedik, az észak-balatoni vonalra utazóknak Lepsényben kell átszállniuk pótlóbuszokra, amelyek Balatonfüredig mennek. Lepsényben a nagykanizsai és a siófoki gyorsvonatokhoz csatlakoznak. Balatonfüred és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok a vágányzár ideje alatt, egyes személyvonatok menetrendje kisebb mértékben módosul.

 

40-es: május 16-áig tolták ki a módosított menetrendet

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, Ercsi és Pusztaszabolcs közötti felújítások miatt május 16-áig – korábban még az volt a MÁV-közleményben, hogy április 6-án ér véget a munka, ezt kitolták április 8-áig, majd május 1-jéig, most meg május 16-áig – a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Déli pályaudvarról 23:55-kor induló 4158-as számú S40-es vonat helyett új 4110-es számú, S40-es vonat közlekedik Pusztaszabolcsig 0:15-ös indulással. Bátaszék–Sárbogárd vonalon a Bajáról a Keleti pályaudvarra tartó Ex839-es számú Gemenc módosított menetrend szerint közlekedik. A felújítás további fázisaihoz igazítva további módosítások is várhatók.

 

Tramtrain: június 19. a most érvényes határnap

A Szeged–Békéscsaba vonalon, június 19-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is, Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

 

80-as: reggel és késő este kell pótlózni a pályafelújítás miatt

A miskolci fővonal Gödöllő és Hatvan közötti szakaszán, május 7-éig a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatja a pályafelújítást. Ebben az időszakban a késő esti és reggeli vonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat. Ez eltérő időpontokban és állomások között érinti a közlekedést, ezért érdemes előre tájékozódni. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5-2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

Gödöllői személyvonatok

A gödöllői S80-as személyvonatok menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások.

Hatvani személyvonatok

  • Az S80-as járatok a Keleti pályaudvarról minden páratlan óra 35. percében indulnak és Hatvanba páros óra 44 perckor érkeznek. Hatvanból páratlan óra 12-kor indulnak és a Keleti pályaudvarra minden páros óra 25 perckor érkeznek.
  • A vágányzár teljes időtartama alatt, azaz április 14-étől május 7-éig a Keleti pályaudvarról munkanapokon 5:05-kor és 6:05-kor Hatvanig, illetve Hatvanból a Keleti pályaudvarra munkanapokon 7:35-kor és naponta 8:25-kor érkező S80-as személyvonatok helyett Aszód és Hatvan között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Hatvanból 7:17-kor pótlóbusz közlekedik Aszódra, amely minden állomáson és megállóhelyen megáll.
  • Április 14-étől 25-éig a Keleti pályaudvarról 23:50-kor induló S80-as személyvonat helyett Aszód és Hatvan között pótlóbusz viszi az utasokat.
  • Április 14-étől 26-áig a Hatvanból a Keletibe munkanapokon 4:20-kor és 5:25-kor, illetve naponta 4:55-kor érkező S80-as személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek Hatvan és Aszód között.
  • Április 26-ától május 7-éig a Keleti pályaudvarról 22:40-kor és 23:50-kor induló S80-as személyvonatok helyett Isaszeg és Hatvan között pótlóbuszok közlekednek. Április 27-től május 7-ig a Hatvanból induló és a Keletibe munkanapokon 4:20-kor és 5:25-kor, illetve naponta 4:55-kor érkező S80-as személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat Hatvan és Isaszeg között.
  • A Keleti pályaudvarról Hatvanba 20 és 22 órakor induló G80-as gyorsított személyvonatok naponta közlekednek. Alapmenetrendben munkanapokon közlekednének, az utasok kérésére most naponta járnak.

Intercity vonatok

Az intercityk menetrendjét nem érintik a vágányzári korlátozások. A Keleti pályaudvarról 6:30-kor induló Rákóczi és a 18:30-kor induló Hernád InterCity Miskolc-Tiszai pályaudvarig közlekedik. A Keleti pályaudvarra 9:30-kor érkező Hernád és 21:30-kor érkező Rákóczi InterCity Miskolcról indul. A határállomások lezárása és a nemzetközi vonatközlekedés szünetelése miatt Miskolc–Kassa, illetve Kassa–Miskolc között kimaradnak a menetrendből.

Egri gyorsvonatok

Az egri gyorsvonatok a Keleti pályaudvar és Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Hatvan és Eger között változatlan menetrend szerint járnak. A Keleti pályaudvarról 25 perccel korábban, minden páros óra 35. percében indulnak. A Keleti pályaudvarra 25 perccel később, minden páratlan óra 25. percében érkeznek. Az 5500-as, 5508-as, 5509-es és 541-es számú vonatok S87-es jelzéssel közlekednek.

Sátoraljaújhelyi sebesvonatok

A Keleti pályaudvar és Hatvan viszonylatban nem közlekednek a sátoraljaújhelyi sebesvonatok, helyettük a hatvani S80-as személyvonatokkal utazhatnak az utasok, Hatvanban biztosítják az átszállást. Hatvan–Füzesabony–Miskolc–Sátoraljaújhely viszonylatban változatlan menetrend lesz érvényes. A Keletiből 21 órakor Miskolcra, a 22:40-kor Füzesabonyba, továbbá a Füzesabonyból 3:50-kor, az Egerből 4:35-kor, illetve a Sátoraljaújhelyről 3:56-kor és vasárnaponként 17:50-kor induló vonatok a Keleti pályaudvarig a teljes útvonalon közlekednek.

A hatvani vonal felújítása miatt több, más vonalon is módosul a menetrend

  • Az Aszód–Balassagyarmat (78-as) vonalon a 33516-os számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Aszódról 13:53-kor indul és Balassagyarmatra 15:18-kor érkezik. A 33513-as számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Balassagyarmatról 14 órakor indul, Aszódra 15:23-kor érkezik.
  • A Budapest–Újszász–Szolnok (120a) vonalon a Szolnokról munkanapokon 4:43-kor induló G60-as gyorsított személyvonat a Keleti pályaudvarra 6:30 helyett 6:35-kor érkezik. Szintén Szolnokról 5 perccel korábban 5:58-kor indul a G60-as gyorsított személyvonat, a Keletibe 7:50-kor érkezik. Nagykátáról munkanapokon 5 perccel korábban, 6:56-kor indul S60-as személyvonat, mely a Keletibe 5 perccel korábban 8 órakor érkezik.
  • A Budapest–Kunszentmiklós-Tass (150-es) vonalon az S25-ös jelzésű személyvonatok változatlanul a Keleti pályaudvarra érkeznek és onnan indulnak. A Keleti pályaudvarról 11:57-kor induló Ivo Andrić vonat Kelebiáig közlekedik, a Keleti pályaudvarra 18:04-kor érkező Ivo Andrić vonat pedig Kelebiáról indul. Nem közlekednek Kiskunhalas–Kelebia között a 15:24-es indulási idejű, illetve ellenkező irányban a 16:05-ös indulási idejű személyvonatok.

A felújítások folytatódnak, ezért az év végéig menetrendi módosítások még várhatók több ütemben is. További információk: www.mav.hu/bphatvan.

 

Több szakaszos vonatpótlás a 41-esen

Április 28-áig a Dombóvár–Gyékényes vonal Dombóvár és Kaposvár szakaszán, továbbá a Kaposvár–Siófok vonal Kaposvár és Mernye közötti szakaszán is pótlóbuszokkal kell utazni. A vonatok módosított menetrend szerint közlekednek karbantartások miatt. A vonatpótlás miatt a Kaposvár–Siófok (35. számú), a Kaposvár–Fonyód (36.), a Nagyatád–Somogyszob (38.), a Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs (40.) és a Dombóvár–Gyékényes (41.) vonalakon több vonat módosított menetrend szerint közlekedik.

A kaposvári állomáson a pótlóbuszok le- és felszállási helye (a korábbi évektől eltérően) a vasútállomással szemben az úttest túloldalán lesz. A Pécs–Fonyód–Tapolca közötti vonatok Dombóvár alsó helyett Dombóvár állomásig közlekednek és onnan indulnak. Dombóvár és Kaposvár között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Figyeljenek az S10-esekre! Van, amelyik negyedórával hamarabb indul majd Győrbe a hónap végéig!

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon, április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek egyes S10-es járatok, a Déli pályaudvarról Győrbe tizenöt perccel korábban indulnak, mert Budaörs és Nagyszentjános között pályakarbantartást végeznek.

 

Pótlózni kell a 20-ason

A Székesfehérvár–Szombathely vonal Veszprém és Ajka közötti szakaszán, április 29-éig pótlóbuszokkal kell utazni. A Göcsej, a Bakony és a Citadella InterCity vonatok utasait is érinti az átszállás. A vonatok menetrendjét módosították a karbantartás miatt.

 

Pótlózások Miskolc környékén

Április 30-áig, Halmaj és Hidasnémeti között pótlóbuszok közlekednek a Miskolcról 20:44-kor, 23:06-kor és 3:43-kor, továbbá a Hidasnémetiből 21:42-kor és 3:37-kor induló vonat helyett. A pótlóbuszok Csobádon, a 3-as számú főútvonalon kijelölt buszmegállóhelyen, Mérán a Vasút utca 56-os szám előtti Volánbusz megállóhelyen állnak meg.

 

Vonatpótlás a Tisza partjáról Nyíregyházáig

A Miskolc–Szerencs–Nyíregyháza vonalon, április 30-án egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek: Tokaj és Nyíregyháza, illetve Rakamaz és Nyíregyháza között pótlótóbuszokkal kell utazni. A Keleti pályaudvarról induló Dália, Jázmin, Kamilla és Rózsa, illetve a Nyíregyházáról Budapestre induló Páva, Rigó, Kócsag és Vércse intercityk helyett Tokaj és Nyíregyháza között közvetlen IC-pótlóbuszok szállítják az utasokat. A pótlóbuszok kapacitását úgy határozták meg, hogy az utasok egymástól legalább 1,5–2 méter távolságban tudjanak helyet foglalni a fertőzésveszély elkerülése érdekében. A kör intercityk Nyíregyházáig közlekednek.

 

Napközbeni vonatpótlás a 101-esen

Sáp és Biharkeresztes között április 28-án 8:30-tól 20:30-ig pótlóbuszok viszik az utasokat. A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon emiatt módosították a vonatok menetrendjét is.

 

Buszozni kell a 9-esen

A GYSEV Fertőszentmiklós–Pomogy közötti vonalán június 2-áig pótlóbuszok szállítják az utasokat. A buszok Fertőszéplak-Fertőd vasúti megállóhely helyett Fertőd, Gránátosház Volánbusz megállóhelyen állnak meg. A vonatok módosított menetrend szerint közlekednek, pályakarbantartás miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek