A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások augusztus 19-étől

iho/vasút   ·   2019.08.18. 09:00
vaganyzar0
Állapotjelentés a 80-asról

A Budapest–Hatvan vasútvonal pályarekonstrukciója miatt várhatóan december közepéig szünetel a vonatforgalom Pécel és Aszód között, jelentős korlátozásra kell számítani az itt utazóknak. Az intercityk helyett a Keleti pályaudvar és Hatvan között pótlóbuszok járnak, a többi vonat helyett – eltérő szakaszokon – pótlóbuszok viszik az utasokat. Sokaknak érdemes a gödöllői HÉV-járatokat választani, amelyeken elfogadják a vasúti jegyeket és bérleteket. Utazás előtt mindenképpen tájékozódjanak az utasok a MÁV-csoport honlapján, vagy a menetrendi keresőben vagy a Vonatinfó mobilalkalmazás segítségével.

Augusztus 19-én 20 óráig Rákos és Hatvan között, illetve Kőbánya felsőn végzett pályakarbantartási munkák miatt a Budapest–Hatvan vonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Budapest-Keleti pályaudvar melletti Verseny utca és Hatvan között az InterCity vonatok helyett, Pécel és Hatvan között a gyors és sebesvonatok helyett, Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, illetve Rákos és Hatvan között a személyvonatok helyett pótlóbuszok közlekednek. A Budapest–Újszász–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon is módosított menetrend lesz érvényben.

Augusztus 19-én 20:00-tól szeptember 11-éig a Rákos–Hatvan közötti felújítások miatt a Budapest-Keleti pályaudvarnál lévő Verseny utca és Hatvan között az InterCity vonatok helyett, Pécel és Hatvan között a gyors és sebesvonatok helyett, Pécel és Aszód, Pécel és Hatvan, valamint Rákos és Hatvan között a személyvonatok helyett pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Karbantartják a 41-est

A Dombóvár–Gyékényes vonalon, Jákó-Nagybajom és Somogyszob között augusztus 21-étől 24-éig éjszakánként egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Jákó-Nagybajom és Somogyszob között pótlóbuszok viszik az utasokat.

 

Kicsit babrálni kell a 4-esen

Esztergom-Kertváros és Almásfüzitő állomás között, augusztus 24-étől szeptember 1-jéig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakarbantartási munkák miatt. Esztergom és Almásfüzitő között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

 

Buszról buszra kell szállni a vonatpótlás alatt a 25-ös mentén

Szombathely és Zalaszentiván között augusztus 22-étől 31-éig tartó vágányzár idején a közvetlen átszállási lehetőségek a Püspökmolnári kombinált viszonylaton módosulnak. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok közlekednek. A kombinált viszonylaton az átszállási lehetőségek több esetben a Szombathely–Püspökmolnári–Vasvár viszonylatban közlekedő vonatpótló gyorsjáratokra biztosítottak. Püspökmolnári állomáson a pótlóbuszról át kell szállni helyközi autóbuszra.

 

Át kell szállni a 15-ösön is

A GYSEV, Szombathely–Zalaszentiván vonalszakaszán végzett pályakarbantartási munkák miatt augusztus 22-étől 31-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Szombathely és Zalaszentiván között pótlóbuszok viszik az utasokat. A vágányzár ideje alatt a Szombathely–Sopron vonalon kizárólag a 8902, 8903, 9839-es számú vonatok menetrendje módosul. A Sopron és Keszthely között mindkét irányban, Szombathely állomáson át kell szállni a 8902-es, 8903-as számú vonatokról.

 

135-ös: Nohab anyagol Szegednél

Szeged-Rókus–Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között – a tramtrain vonal kiépítéséhez kapcsolódó munkálatok miatt – Szeged és Hódmezővásárhely között vonatpótló buszok közlekednek várhatóan december 14-éig. A vágányzár ideje alatt Szeged-Rókustól Hódmezővásárhelyi Népkertig a 135-ös vasútvonalat keresztező útátjárók biztosítóberendezéseit, sorompóit kikapcsolták.

 

Békés: vasárnapra készen vannak!

Mezőtúr és Orosháza állomások között változik a vonatközlekedés: augusztus 25-éig Mezőtúr és Szarvas között két pár vonat helyett, Szarvas és Orosháza között minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik.

108-as: hordják szépen a követ a BMW-gyárhoz

A Debrecen–Füzesabony vasútvonalon december 14-éig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, illetve Balmazújváros és a megyeszékhely között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A személyszállítás mintegy nyolc hónapos autóbusszal történő helyettesítése a debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezet fejlesztésével összefüggő kavics- és kőszállítások miatt szükséges. A térség fejlesztésének köszönhetően sok ezer új munkahely létesül. A szállításokat végző Rail Cargo Hungaria a ki- és átrakodásokhoz a macsi megállóhely teljes vágánykapacitását igénybe veszi. A vasúti kőszállítás révén legalább 22 ezer nehézgépjármű folyamatos közlekedtetésétől mentesül a közúthálózat.

A munkálatokat régészeti feltárások előzték meg, melyek sikeres lezárását követően májustól megkezdődhet a szállítás. A tervezett munkák idején – a stabil menetrend és a kiszámítható csatlakozás biztosítása érdekében – a vonatpótló buszok menetideje Debrecen és Balmazújváros között csak minimálisan változik a vonatokéhoz képest; a kényelmes átszállásra tíz perc áll majd rendelkezésre. A Debrecenből Hortobágyra 13:55-kor és a Hortobágyról Debrecenbe 15 órakor induló vonat helyett a teljes útvonalon pótlóbusz szállítja az utasokat, a buszok Kónya megállóhelyen nem állnak meg. Ez a vonatpár, illetve helyettük pótlóbusz június 14-étől szeptember 2-áig közlekedik munkanapokon. A pótlás során kerekesszékkel való utazásra is lesz lehetőség, ehhez – az eddigi gyakorlatnak megfelelően – legalább 48 órával előbb értesíteni kell a vasúttársaságot.

 

Szeptember közepéig buszozunk a 98-as tetején

Abaújszántó és Hidasnémeti között szeptember 15-éig pályakarbantartás miatt pótlóbuszok közlekednek. A közúti eljutási lehetőségek miatt, valamint a csatlakozások biztosítása érdekében, az autóbuszok útvonala jelentősen eltér a vonatokétól, több településen a megállási helyek jelentősen módosulnak.

 

Dunaújváros felé kerülnek a pécsi ic-k, Sárbogárd ki is marad

A Százhalombatta és Pusztaszabolcs közötti pályafelújítás miatt a Budapest–Pusztaszabolcs–Dombóvár–Pécs vonalon augusztus 25-éig jelentős menetrendi változások lesznek.

  • A pécsi intercity vonatok a vágányzár miatt kerülő útirányon, Dunaújváros érintésével közlekednek, Sárbogárd helyett Rétszilas állomáson állnak meg. A Keleti pályaudvarról korábban, egész órakor indulnak, Rétszilasig korábban közlekednek, onnan Pécsig változatlan a menetrendjük. Pécsről nem változik az indulási idő, óra 14 perckor indulnak, de a kerülő útvonal miatt később, óra 55 percében érkeznek meg Budapestre.
  • A Budapest és Baja, illetve onnan a Keleti pályaudvarra közlekedő Gemenc expresszvonat is Dunaújváros érintésével, kerülő útirányon és módosított menetrend szerint közlekedik.
  • A Budapest–Százhalombatta és a Budapest–Pusztaszabolcs–Dunaújváros közötti S40-es és S42-es vonatok 10 perccel korábban indulnak a Déli pályaudvarról és oda 10 perccel később érkeznek. A Déli pályaudvarról 6:20-kor és a Százhalombattáról 7:53-kor, 18:53-kor induló vonatok nem közlekednek.
  • A Pusztaszabolcs–Dombóvár viszonylatban közlekedő S40-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Szabadegyháza, valamint a Pusztaszabolcs–Székesfehérvár viszonylatban közlekedő S440-es személyvonatok helyett Pusztaszabolcs és Zichyújfalu között pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  • Augusztus 5-én a Pusztaszabolcsról Dunaújvárosba 4:39-kor, valamint a Dunaújvárosból 3:31-kor, 4:30-kor és 5:30-kor Budapest-Déli pályaudvarig közlekedő elővárosi vonat helyett Pusztaszabolcs és Dunaújváros között pótlóbuszok járnak.

 

100-as: ahol örökké van mit csinálni

A Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon augusztus 30-áig Püspökladány és Ebes között pályakarbantartási munkákat végeznek. Egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

 

140-es: nagyon várja mindenki a nyári menetrend végét

A Budapest–Cegléd–Szeged vonal Nyársapát és Városföld közötti szakaszán augusztus 25-éig pályakarbantartást végeznek, emiatt a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Cegléd–Szeged szakaszon, valamint Cegléd és Kiskunfélegyháza között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A változás a csatlakozó vonalak menetrendjét is érinti.

Szegedről az InterCity vonatok indulása változik, illetve a szegedi érkezés is később lesz, de a Budapest–Cegléd szakaszon változatlan a menetrendjük. Az Aranyhíd expresszvonat Cegléd–Keszthely–Cegléd között szintén változatlan menetrendben közlekedik, Keszthelyre a vágányzár alatt is – menetrend szerint – 13:40-re érkezik és 16:30-kor indul vissza. Szegedről viszont egy órával előbb 6:57-kor indul, az érkezés pedig Keszthely felől 22:05 helyett 23 órára változik.

A kisebb forgalmú Kecskemét–Lajosmizse vonalon is módosított menetrend lesz érvényben, Kecskemét és Kecskemét alsó között pedig pótlóbuszokkal kell utazni. A Baja–Kiskunhalas–Kiskunfélegyháza–Kecskemét vonalakon az InterRégió vonatok menetrendje is változik, Kecskemét és Kiskunfélegyháza között pótlóbuszok járnak majd.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Kisvasút

Gödöllői kisvasút: véget ért egy fejezet

iho.hu   ·   2023.10.02. 13:00

Október elsején, vasárnap este Gödöllői Erdei Kisvasút elbúcsúzott utasaitól. Működési területének tulajdonosa ugyanis felmondott a kisvasutat üzemeltető egyesületnek. Valószínű azonban, hogy folytatása következik.