A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások március 15-étől

iho/vasút   ·   2021.03.14. 09:00
vaganyzar_2020_01

A Railjetek csak Kelenföldig járnak, de figyelni kell a 70-esen és a 100-ason. Rétszilason él, vagy oda menne vonattal? Van egy rossz hírünk.

Pestszentlőrinc átalakítja az elővárosi és a távolsági közlekedést

A Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon Pestszentlőrinc állomáson pályakarbantartást végeznek március 12-én késő estétől 20-án hajnalig, ezért változik a menetrend az elővárosi és távolsági közlekedésben.

Reggeli változások a főváros felé

 • Hétvégén és munkanapokon a Debrecenből a Nyugati pályaudvarra 3:26-kor és 4:21-kor induló sebesvonat, valamint a Szegedről 4:34-kor induló gyorsvonat megáll Albertirsán, Pilisen, Monoron, Monorierdőn és Kőbánya alsón is.
 • Munkanapokon a Kecskemétről 6:10-kor és 7:10-kor induló személyvonat, valamint a Szolnokról 5:40-kor induló G50-es járat csak Ceglédig közlekedik.
 • Munkanapokon Üllőről a székesfehérvári vonal felé az 5:41-kor és 6:41-kor induló S36-os, a 6:11-kor és 7:11-kor induló G43-as vonat Üllő és Kőbánya-Kispest között nem közlekedik. A Kőbánya-Kispestről 7:12-kor Budapest-Kelenföldre induló S36-os vonat sem jár.

Délelőttől érvényes munkanapi változások

 • Munkanapokon az S50-es monori személyvonatok a Nyugati pályaudvarról 8:08-kor induló vonattól kezdve, Monorról pedig a 9:07-kor induló vonattól kezdve egész nap nem közlekednek.

Délutáni változások munkanapokon a fővárosból induló vonatoknál

 • A Nyugati pályaudvarról alapmenetrend szerint 13:33-kor induló vonattól kezdve a 20:33-kor induló vonatig a sűrítő zónázó vonatok a megszokotthoz képest 25 perccel korábban, minden óra 8 perckor, a monori személyvonatok indulási idejében indulnak, S50-es jelzéssel közlekednek, Ceglédig minden állomáson és megállóhelyen megállnak.
 • A Monor és Cegléd közötti gyorsabb eljutás biztosítása érdekében a délutáni nyíregyházi sebesvonatok a Nyugati pályaudvarról 14:28-kor induló vonattól kezdve a 20:28-kor induló vonatig megállnak Monoron, ahol átszállást biztosítanak Cegléd felé az S50-es vonatokra. A fővárosból munkanapokon délután Nyíregyházára induló sebesvonatok utasai a Nyugati pályaudvar és Cegléd között felármentesen utazhatnak.

A ceglédi vonalon közlekedő többi vonatnál is előfordulnak néhány perces menetrendi eltérések.

A részletes menetrendek és a hirdetmények elérhetőek a MÁV honlapján, ezenkívül az utasok a MÁV-Start és a MÁV applikáció menetrendi keresőjében is tájékozódhatnak már a közlekedő vonatokról, a módosított indulási időkről az állomásokat, illetve az utazásuk napját beállítva.

Nem mennek be hétfőtől másfél hétig a Keletibe a Railjetek

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon március 15-étől 26-áig minden nap az RJX 269, RJX 63, RJX 66 és RJX 42-es számú vonat a Keleti pályaudvar helyett Budapest-Kelenföldig közlekedik, illetve onnan indul.

Március 15-étől 19-éig:

 • az EN 463, RJX 269, RJX 63-as számú vonat az eredeti menetrendhez képest 25–35 perccel később közlekedik,
 • az EC 64, RJX 66, RJX 42, EN 462-es számú vonat az eredeti menetrendhez képest 30–40 perccel korábban közlekedik,
 • munkanapokon a Keleti pályaudvarról Győrbe 16:53-kor induló G10-es személyvonat az eredeti menetrendhez képest 15 perccel korábban közlekedik.

Március 20-án és 21-én:

 • az RJX 269 és RJX 63 számú vonat az eredeti menetrendhez képest 15–35 perccel később közlekedik,
 • a 6 és 21 óra között a Déli pályaudvarról Győrbe induló S10-es személyvonatok általában a teljes útvonalukon, néhány esetben csak útvonaluk egy részén az eredeti menetrendhez képest 5–11 perccel később közlekednek.

A menetrend módosításának oka, hogy Szárliget és Tatabánya között, valamint az osztrák vasúton pályakarbantartást végeznek.

A részletes menetrendek és a hirdetmények elérhetőek a MÁV honlapján, ezenkívül az utasok a MÁV-Start és a MÁV applikáció menetrendi keresőjében is tájékozódhatnak már a közlekedő vonatokról, a módosított indulási időkről az állomásokat, illetve az utazásuk napját beállítva.

Villamosítás a 29-esen: kitolták a fázist április 10-éig

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon a vasútvillamosítási munkák jelenlegi fázisához igazodva március 27-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek – egészen a múlt hétig így volt, mostantól az új fázishatár április 10. Székesfehérvár és Balatonfüred között pótlóbuszokkal kell utazni. A buszok néhány település kivételével nem a vasútállomásoknál, hanem a főúton érintett autóbusz-megállókban állnak meg. Déli pályaudvar és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok. Az utasok a tapolcai gyorsvonatok helyett a Balaton és Tópart InterCity vonatokkal utazhatnak a Déli pályaudvartól Lepsényig. A vonatokról Lepsénynél lehet átszállni a Balatonfüredre tartó pótlóbuszokra, amelyek Balatonakarattyánál érik el az északi partot.

(térképek: MÁV-Start)

Az észak-balatoni vonal villamosítása miatt várhatóan a turisztikai szezon kezdetéig közlekednek a pótlóbuszok a pályafelújítás és karbantartás miatt. A munka következő fázisához igazodva is módosított menetrend érvényes.

A Rinya-patak áradását még mindig nem heverte ki a MÁV

A Dombóvár–Gyékényes vonalon április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok, Beleg és Somogyszob között pótlóbuszok szállítják az utasokat. A vonatok Kaposvártól általában pár perccel korábban vagy később indulnak, Gyékényesre 20–30 perccel később érkeznek meg. Gyékényesről 20–30 perccel korábban indulnak a vonatok. A Somogy InterCity Belegig közlekedik, onnan busszal lehet Somogyszobra eljutni, majd egy másik vonatra kell átszállniuk az utasoknak, de az a vonat nem IC szolgáltatásúként közlekedik tovább Gyékényesre. A július végi heves zivatarok következtében a megáradt Rinya-patak alámosta az egyik vasúti hidat, melynek helyreállítása, megerősítése hosszabb időt vesz igénybe, ezt a munkát folytatják a vágányzár ideje alatt.

A Beleg és Somogyszob közötti pótlóbuszok közlekedéshez igazodva, a Somogyszob–Nagyatád vonalon módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok április 30-áig.

Vonatpótlás Mezőfalva felé; Rétszilas kimarad

A Dunaújváros–Mezőfalva és a Mezőfalva–Rétszilas–Simontornya–Cece vonalon március 16-ától 31-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Dunaújváros–Cece–Simontornya között pótlóbuszok szállítják az utasokat pályakarbantartás miatt, amelyek a közút eltérő vonalvezetése miatt Rétszilast nem érintik, így ott a megszokott csatlakozásokat nem biztosítják.

Két hétnyi vonatpótlás Baranyában

Szentlőrinc és Sellye között március 16-ától április elsejéig a vonatok helyett pótlóbuszok közlekednek karbantartás miatt.

Ezúttal nem a természet, hanem az ember termeli ki a sziklát a 70-esen

A Budapest–Vác–Szob vonalon március 20-án és 21-én a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Nyugati pályaudvarról 7:15-kor, 8:15-kor, 9:15-kor és 10:15-kor induló S70-es vonatok csak Nagymarosig közlekednek. Ezért Szob helyett Nagymarosról indulnak a Nyugati pályaudvarra 15:45-kor, 16:45-kor, 17:45-kor és 18:45-kor induló S70-es vonatok. A menetrend módosításra a Nagymaros–Szob között végzett sziklakitermelés miatt van szükség.

Javítják a pályát a Hajdúságban, két elővárosi vonat nem közlekedik

A Budapest–Cegléd–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon március 21-étől 24-éig vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Március 22-étől 24-éig a 6012-es számú, Püspökladányból Debrecenbe 7:01-kor és a 6015-ös számú, Debrecenből Püspökladányba 14:12-kor induló személyvonat nem közlekedik. Kaba és Hajdúszoboszló, illetve Püspökladány és Kaba között végzett pályakarbantartás miatt változik a menetrend.

101-es: a munka ünnepéig pótlózzák a 3:30-kor induló vonatot

A Püspökladány–Biharkeresztes vonalon május 1-jéig éjszakánként a vonal teljes hosszán pótlóbusz szállítja az utasokat a Biharkeresztesről Püspökladányba 3:30-kor induló vonat helyett.

108-as: október végéig folyamatosan dolgoznak

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 28-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Tócóvölgy és Balmazújváros közötti átépítési munkálatok miatt. Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében pedig Debrecen és Hortobágy között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Debrecen és Balmazújváros, illetve egy-egy délutáni vonat esetében Debrecen és Hortobágy között továbbra is pótlóbuszok szállítják az utasokat, mert a felújítás következő, március 1-jétől kezdődő fázisában a Debrecen–Füzesabony vonal Tócóvölgy és Balmazújváros közötti szakaszán folytatódnak a munkálatok, ez azonban már nem érinti a Debrecen–Tiszalök közötti vonalat.

Pályakarbantartás a Tápióvidéken

A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vonalon március 28-áig egyes vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. Tápiógyörgye és Újszász között pályakarbantartást végeznek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek