A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások március 9-étől

iho/vasút   ·   2020.03.08. 09:00
vaganyzar0
29-es: dolgoznak serényen

A Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalon, Szabadbattyán és Balatonfüred között felújítást és villamosítást végeznek. Az építés jelenlegi fázisában március 16-áig, majd pedig március 21-étől április 30-áig módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok.

Felsővezetéktartó-oszlopon dolgozó munkások a Fejér megyei Füle határában (fotók: MTI/Máthé Zoltán)

Székesfehérvár és Balatonfüred, valamint Lepsény és Balatonfüred között pótlóbuszok viszik az utasokat. A buszok Székesfehérvárról Balatonfüredre 4:55 és 18:55 között, minden páros óra 55. percében indulnak. Az első pótlóbusz 3:40-kor, az utolsó 23 órakor indul Székesfehérvárról. Balatonfüredről Székesfehérvárra 3:13-kor, 5:08-kor, 5:50-kor, 20:45-kor, 21:30-kor, valamint 7:08 és 19:08 között minden páratlan óra 8. percében indulnak buszok a vonatok helyett. A Székesfehérvár és Balatonfüred között közlekedő pótlóbuszokkal minden érintett település elérhető. A pótlóbuszok Székesfehérváron napközben a Bakony InterCity vonatokhoz csatlakoznak.

A Déli pályaudvarról 8:35-kor és 14:35-kor induló gyorsvonat most Siófokig közlekedik, az észak-balatoni vonalra utazóknak Lepsényben kell átszállniuk pótlóbuszokra, amelyek Balatonfüredig mennek. Lepsényben a nagykanizsai és a siófoki gyorsvonatokhoz csatlakoznak.

Felsővezetéktartó-oszlopok Füle és Balatonfőkajár között

Balatonfüred és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok a vágányzár ideje alatt, egyes személyvonatok menetrendje kisebb mértékben módosul.

 

40-es: az éjszakai vonat húsz perccel később indul

A Budapest–Pusztaszabolcs–Pécs vonalon, Ercsi és Pusztaszabolcs közötti felújítások miatt április 6-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A Déli pályaudvarról 23:55-kor induló 4158-as számú S40-es vonat helyett új 4110-es számú, S40-es vonat közlekedik Pusztaszabolcsig 0:15-ös indulással. Bátaszék–Sárbogárd vonalon a Bajáról a Keleti pályaudvarra tartó Ex839-es számú Gemenc és Ex1833-as számú Sugovica vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A felújítás további fázisaihoz igazítva további módosítások is várhatók.

 

Helyzet a 80a-n

A Budapest–Hatvan vasútvonal rekonstrukciójának március 20-áig tartó fázisában módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok. A legtöbb utast érintő Budapest-Keleti pályaudvar–Gödöllő közötti elővárosi szakaszon, munkanapokon félóránként közlekednek a vonatok.

Gödöllői személyvonatok
A Keleti pályaudvar és Gödöllő viszonylatban közlekednek, a Keletiből öt perccel korábban, egész órakor indulnak és Gödöllőre óra 41 perckor érkeznek meg. Gödöllőről óra 14-kor indulnak és a Keletibe öt perccel később, egész órakor érkeznek.

Hatvani személyvonatok
A Keleti pályaudvarról minden páratlan óra 30. percében indulnak és Hatvanba páros óra 44 perckor érkeznek. Hatvanból páratlan óra 12-kor indulnak és a Keleti pályaudvarra minden páros óra 30 perckor érkeznek. A reggeli csúcsidőszakban a vonatok mennyisége megmarad, csak 5 perccel később érkeznek a Keleti pályaudvarra. A Keletiből 20 órakor és 22 órakor induló, Hatvanig közlekedő gyorsított személyvonatok naponta közlekednek.

InterCity vonatok
A Keleti pályaudvarról öt perccel korábban, 6:25 és 19:25 között minden óra 25. percében indulnak az IC-k, Füzesabonyba már az alapmenetrend szerint érkeznek és indulnak tovább Miskolcra, illetve Kassára, Sátoraljaújhelyre és Nyíregyházára. A Budapestre tartó InterCity vonatok Füzesabonyig a normál menetrend szerint érkeznek és indulnak, azonban a Keleti pályaudvarra öt perccel később, minden óra 35. percében érkeznek meg. A kör InterCity vonatok a teljes útvonalon: Budapest-Keleti pályaudvar–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Budapest-Nyugati pályaudvar viszonylatban közlekednek.

Egri gyorsvonatok
Az egri gyorsvonatok a Keleti pályaudvar és Hatvan között minden állomáson és megállóhelyen megállnak, S87-es jelzéssel közlekednek. Hatvan és Eger között változatlan menetrend szerint járnak. A Keleti pályaudvarról 30 perccel korábban, minden páros óra 30. percében indulnak. A Keleti pályaudvarra 30 perccel később, minden páratlan óra 30. percében érkeznek.

Sátoraljaújhelyi sebesvonatok, a miskolci és a füzesabonyi személyvonatok
A Keleti pályaudvar és Hatvan viszonylatban nem közlekednek, helyettük a hatvani S80-as személyvonatokkal utazhatnak az utasok, Hatvanban biztosítják az átszállást. Hatvan–Füzesabony–Miskolc–Sátoraljaújhely viszonylatban változatlan menetrend lesz érvényes. A Keletiből 21:00-kor Miskolcra, a 22:35-kor Füzesabonyba, továbbá a Füzesabonyból 3:47-kor, az Egerből 4:35-kor, illetve a Sátoraljaújhelyről 3:56-kor, 15:50-kor és vasárnaponként 17:50-kor induló vonatok a Keleti pályaudvarig a teljes útvonalon közlekednek.

A hatvani vonalon végzett felújítás miatt több vonalon is módosul a vonatok menetrendje:

  • A Budapest–Kunszentmiklós-Tass (150-es) vonalon az S25-ös személyvonatok változatlanul Keleti pályaudvarig közlekednek márciusig.
  • Az Aszód–Balassagyarmat (78-as) vonalon a 33519 számú vonat a teljes útvonalán hat perccel korábban közlekedik, Balassagyarmatról 3:45-kor indul és Aszódra 5:07-kor érkezik. A 33516 számú vonat a teljes útvonalán tíz perccel korábban közlekedik, Aszódról 13:53-kor indul és Balassagyarmatra 15:18-kor érkezik. A 33513 számú vonat a teljes útvonalán 10 perccel korábban közlekedik, Balassagyarmatról 14:00-kor indul és Aszódra 15:23-kor érkezik.

A vágányzári munkákban március 21. és április 13. között hasonló menetrendi változások várhatók.

 

Tramtrain: most éppen június 19. a határnap

A Szeged–Békéscsaba vonalon, június 19-éig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek a Szeged-Rókus és Hódmezővásárhelyi Népkert állomás között végzett pályaépítés következő fázisában is, Szeged és Hódmezővásárhely között valamennyi vonat helyett pótlóbuszokkal lehet utazni.

 

Vonatpótlás a 45-ösön

A Pusztaszabolcs–Börgönd–Székesfehérvár vonalon március 9-étől április 6-áig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek az Ercsi és Pusztaszabolcs között végzett pályakarbantartás miatt. Az eljutás Szabadegyháza állomásról átszállással biztosított. Szabadegyháza és Zichyújfalu között pótlóbuszokkal kell utazni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek