A fiúk a vágányban dolgoznak: pályafelújítások és menetrendi módosítások október 17-étől

iho/vasút   ·   2016.10.15. 18:45
vaganyzar0
Lassan megtanuljuk: hétvége a 2-esen

A 2-es számú Budapest–Esztergom vasútvonalon felújítási és villamosítási munkák miatt megváltozott a vonatok menetrendje, korlátozásokra kell számítani. Az őszi hétvégeken – péntek estétől vasárnap üzemzárásig – a teljes vonalon vonatpótló autóbuszok közlekednek. Péntekenként az utolsó személyvonat a Nyugati pályaudvarról Esztergomba 17:20-kor, Esztergomból a fővárosba 19:11-kor indul. A péntek esti járatok, valamint szombaton és vasárnap minden vonat helyett pótlóbuszok közlekednek Budapest, Árpád híd autóbusz-állomástól Esztergomig. Péntek este az első pótlóbusz a fővárosból 18:05-kor, Esztergomból 20:10-kor indul.

  • A pótlóbuszok Budapestről, a Volánbusz Árpád hídi állomásáról indulnak és oda is érkeznek.
  • Egyes településeken a buszok útvonala nem érinti a vasútállomásokat, vasúti megállóhelyeket a közút eltérő vonalvezetése miatt.
  • Az E jelzésű vonatpótlók járnak Budapest és Esztergom között a teljes útvonalon. Ezek a buszok a fővárosban – Üröm vasúti megállóhely kivételével – nem érintik a 2-es vonali állomásokat, valamint Solymár vasútállomás helyett Solymár elágazásnál (Auchan áruház), Piliscsaba vasútállomás helyett Piliscsaba iskola, Volán autóbuszmegállónál állnak meg.
  • Az S jelzésű vonatpótlók csak Budapest, Árpád híd és Piliscsaba vasútállomás között közlekednek, továbbá – az E jelzésűtől eltérően – Solymár vasútállomásnál és Pilisszentiván községháznál veszik fel az utasokat.
  • Klotildliget és Szabadságliget megállóhelyek között a P jelzésű betétjáratok közlekednek.
  • Az említett hétvégéken, szombaton és vasárnap az Esztergom–Komárom vonalon is pótlóbuszok közlekednek Esztergom és Tokod között.

November 30-áig – néhány nap kivételével – az éjszakai időszakban a Pilisvörösvár és Esztergom közötti szakaszon Budapest felé az első kettő, illetve Esztergom felé az utolsó kettő vonat helyett szintén vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. Szabadságliget–Pilisvörösvár, valamint Klotildliget–Piliscsaba között csatlakozó betétjáratok közlekednek a Pilisvörösvár–Esztergom közötti vonatpótló autóbuszokhoz. Az ünnepi forgalomra tekintettel az október 23-i és november 1-jei hétvégén Budapest és Esztergom között nem kell pótlóbuszokkal utazni.

Dél-Balaton: dolgoznak itt is serényen

A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon pályakorszerűsítés miatt Siófok és Fonyód között vonatpótló buszokkal kell utazni. A vágányzár miatt a csatlakozó vonalakon is változott a menetrend, a Kaposvár–Fonyód vonal Osztopán és Fonyód közötti szakaszán minden vonat helyett pótlóbusz közlekedik. A december 10-i menetrendváltásig érvényes változások után – a munkálatok folytatása miatt – továbbra is korlátozásokra kell számítani. A vonatpótló autóbuszok a vonatok eredeti útiránya szerinti megállóhelyeket érintik vagy – a közút kialakításának megfelelően – az azokhoz legközelebb fekvő volán megállóhelyen állnak meg.

  • A Budapest–Székesfehérvár–Nagykanizsa vonalon az ütemes gyorsvonatok és személyvonatok részben módosított menetrend szerint közlekednek, az ütemes gyorsvonatok menetrendje Budapest és Siófok között változatlan marad.
  • A Budapestről induló ütemes gyorsvonatok a hosszabb közúti menetidő miatt Fonyód–Nagykanizsa, illetve Balatonszentgyörgy–Keszthely között később, ellenkező irányban Nagykanizsa–Fonyód, illetve Keszthely–Balatonszentgyörgy között korábban közlekednek. Budapest–Nagykanizsa, valamint Budapest–Keszthely között a gyorsvonatoknál – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 28–33 perccel megnő az eljutási idő.
  • Az AGRAM nemzetközi InterCity vonat módosított útvonalon Budapest-Keleti–Dombóvár–Gyékényes érintésével, kerülő útvonalon, a Budapest–Dombóvár közötti ütemes InterCity vonattal egyesítve közlekedik.
  • Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították. Az átszállási idő minimum 5–6 perc.
  • A Kaposvár–Fonyód vonalon minden vonat módosított menetrend szerint közlekedik. A vonatok helyett Osztopán és Fonyód között autóbuszok szállítják az utasokat. Kaposvár–Fonyód között – az átszállás és a hosszabb közúti menetidő miatt – átlagosan 8–18 perccel megnő az eljutási idő.
Egyre közelebb az újhelyi megújulás!

A Miskolc–Szerencs–Sátoraljaújhely vasútvonalon december 10-ig a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek pályakorszerűsítési munkálatok miatt, valamint Szerencs és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A vonatpótló autóbuszokon a vasúti menetjegyek érvényesek, ugyanakkor csoportok együttes elhelyezését és a kerékpárszállítást nem tudja biztosítani a MÁV-Start. A gyorsjáratú autóbuszok nem térnek be a vasúti megállóhelyekhez.

Figyelem, mától érvényes a karbantartás miatti módosítás!

A Budapest–Székesfehérvár vonalon, október 15-én 20:40-től október 21-én 6:05-ig Kelenföld és Tárnok között karbantartások miatt a hirdetményen szereplő vonatok módosított menetrend szerint közlekednek.

Éjszaka dolgoznak Abaliget fölött

A Barcs–Pécs vonalon október 21-éről 22-ére virradóra, majd október 24-étől 26-áig éjszakánként Abaliget és Pécs között vágányjavítást végeznek. A vonatok menetrendje módosul, illetve Szentlőrinc és Pécs között vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Jobbítják a 108-ast

A Debrecen–Füzesabony vonalon október 17-étől 21-éig pályafelújítást végeznek. A vonatok menetrendje módosul, illetve Tiszafüred és Füzesabony között vonatpótló autóbuszok közlekednek.

Már most vasárnap hozzálátnak a pályafelújításhoz!

A Budapest–Lőkösháza vonalon, Mezőberény és Békéscsaba között október 16-ától 27-éig javítják a vágányokat. A Budapest–Szolnok–Békéscsaba–Lőkösháza vasútvonalon a vonatok módosított menetrend szerint közlekednek. A román vasúttársaságtól kapott előzetes tájékoztatás szerint a 72-es számú Traianus InterCity vonat később érkezik Lőkösházára, így a vonat nemzetközi része az érintett napokon a Csanád InterCity vonattal közlekedik Lőkösháza–Budapest között.

Vésztőnél mindjárt végeznek!

Vésztő–Gyoma, illetve Vésztő és Szeghalom között javítják a vágányokat október 28-áig. Az utasoknak Vésztő és Szeghalom, illetve Vésztő és Gyoma között vonatpótló autóbuszokkal kell utazniuk.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek