A Krímet elérő új vasútvonalat építenek az oroszok Ukrajnában

iho/vasút   ·   2023.11.11. 18:35
vasutepites

A pálya az ukrán határ közelében fekvő Rosztov-na-Donutól vezet majd az oroszok által 2014-ben elfoglalt félszigetig.

A pálya várhatóan Ukrajna több vitatott státuszú területén, a 2014 áprilisában Ukrajnából kivált szakadár Donyecki Népköztársaságon és a 2022-től orosz fennhatóság alatt álló, délkelet-ukrajnai Zaporizzsjai területen is áthalad majd.

Az új pálya Mariupol és Bergyanszk kikötővárosait is érinteni fogja (kép forrása: railfreight.com)

A Zaporizzsjai terület az orosz hatóságok által idén októberben kinevezett kormányzója, a háború kitörése óta a Kremllel együttműködő Jevgenyij Balickij elmondta, az építési munkálatok már meg is kezdődtek a donyecki térségben. A pálya Mariupol és Bergyanszk kikötővárosain keresztül vezet majd a Melitopoltól délre fekvő Jakimivkáig. Ez az új útvonal jobb elérést garantál majd, mint a 2018–2019 során átadott, de tavaly októberben felrobbantott, közúti-vasúti Krími (más néven Kercsi-szorosi) hidat is érintő jelenlegi infrastruktúra, mellyel Ukrajnán keresztül nem lehet elérni a Krímig.

Az oroszok 2022 szeptemberében nyilvánították ki, hogy Ukrajna megszállásának részeként annektálták Donyeck és Zaporizzsja régiókat, a Herszoni és Luhanszki területekkel egyetemben – számol be a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció. Kép forrása: Shutterstock)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.