A Stadlertől vásárol a Cseh Vasutak

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2019.01.10. 11:15
gtw_01

A Cseh Vasutak vezérigazgatója, Miroslav Kupec a Twitteren közölte, hogy a nemzeti vasúttársaság tizenkét Stadler GTW motorvonatot vásárol, amelyek eddig Németországban, a DB kötelékében közlekedtek. A 646-os sorozatú motorvonatok kisebb ráncfelvarrást követően kerülnek majd a vasúti pályára Olmütz (Olomouc) közelében. A vonatokban kicserélik az utastájékoztató berendezést, elérhető lesz a fedélzeti wifi és konnektorok is lesznek a szerelvényekben, valamint átkárpitozzák az üléseket is. A szerelvény alapfelszereltségéhez tartozik a légkondi és az alacsonypadlós utastér. A külső festés a vállalati színekhez igazodik majd.

A Regiojet ilyen szerelvényeket szeretett volna Most környékén bevetni, de a sors úgy hozta, hogy a Cseh Vasutaké lesz a tizenkét 646-os (fotó: České dráhy)

A vasúttársaság sajtóosztálya megerősítette a vételt, s azt is, hogy a vonatok az Olomouc–Uničov–Šumperk és a Šumperk–Krnov vasútvonalakon közlekednek majd. A 646-os sorozatú motorkocsik kapacitása 119 ülő, plusz 80 álló utas. A vonatok 2001-2002-től vannak forgalomban a Deutsche Bahnnál. A Cseh Vasutak a tizenkét motorvonatért adómentesen 190 millió koronát (2,28 milliárd forint) fizettek. A vonatok valódi tulajdonosa nem a DB, hanem a holland Lynx. Az üzlet pikantériája, hogy ugyanazokról a vonatokról van szó, amelyeket nemrég még a Regiojet szeretett volna megvásárolni az észak-csehországi vasútvonalak kiszolgálására. A Cseh Vasutak azonban mindenféle spekulációt elutasítanak, miszerint tudatosan halászták volna el a Regiojet elől a járműveket.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek