Aeroexpress: próbajáratok után indulnak az „igaziak”

iho/repülés   ·   2022.12.08. 12:00
IMG_6707

Először a Budapest–Kolozsvár vonal, később ismét lesz Debrecen–Marosvásárhely, és más célállomások is beköthetők a BASe Embraereivel a Kárpát-medencében.

Az Aeroexpress úttörő vállalkozásai az elmúlt két évben többször keltettek országos érdeklődést, például amikor egy kétéltű kisgéppel bizonyították a dunai és a balatoni vízirepülés lehetőségeit, de a legnagyobb vállalkozás tavaly ősszel indult, Budapest és Kolozsvár, illetve Debrecen és Marosvásárhely légi összeköttetésével, kéthónapos próbaidőszakra.

Az Aeroexpress Regional mostani közleményében az olvasható, hogy a cég ugyan tavaszra tervezte a folytatást, de a nagy érdeklődésre tekintettel a légitársaság december 16-tól elindítja a Budapest–Kolozsvár–Budapest járatait.

A kéthónapos őszi tesztidőszak tapasztalatai azt mutatták, hogy Budapest és a "Kincses város" közötti légi kapcsolat fenntartása kiemelt fontosságú, a járatok egészen február 15-ig elérhetővé váltak. – Ezen a már előkészített járaton tudjuk a magyar regionális repülés bevezetését a leghasznosabb módon szolgálni, erős referenciát felépíteni az utazók részére egy későbbi bővebb útvonalhálózat használatához – emelte ki Somogyi-Tóth Dániel, a cég alapító résztulajdonosa.

A hétfő-szerda-péntek járatnapok továbbra is megmaradnak. Hétfő reggel, valamint péntek este fordulójárat közlekedik a két város között, szerdán azonban két alkalommal, reggel is és este is biztosít közvetlen kapcsolatot a regionális légitársaság Budapest és Kolozsvár között. Így aki egy hétvégét szeretne eltölteni valamelyik célállomáson, ideális megoldást talál, a szerdai két járatpárnak köszönhetően pedig mind a kolozsvári, mind a budapesti üzleti utazóknak kiszámítható módon lesz lehetőségük egy munkanap alatt oda-vissza megjárni a másik várost.

A légitársaság – amelynek járatait résztulajdonosa, a szintén magyar tulajdonú és többévtizedes európai tapasztalattal rendelkező BASe Airlines üzemelteti – számos kedvezményt kínál az ünnepi időszakban. A téli időszakot következően továbbra is tavaszra tervezik a Kárpát-medencei és regionális járatainak indítását – az elképzelések szerint ekkor kerülhet sor a debreceni és marosvásárhelyi összeköttetések folytatására, valamint további célállomások bevonására is.

Amellett, hogy tárgyalást folytatunk a nagyobb magyarországi és erdélyi repülőterek üzemeltetőivel, felmérjük az utazók preferenciáit is, így a folyamatot a társaság honlapján található kérdőív kitöltésével tudják segíteni a leendő utasok – tette hozzá a cég közleménye.

A regionális légitársaságok meghatározó szerepet játszanak Európában. A pandémia előtti években mintegy hatvan ilyen vállalat üzemelt a kontinensen. 2017-ben például 77 millió utast szállítottak mintegy egymillió járaton és 2700 útvonalon, az elmúlt évtizedben azonban Magyarországon hiányzott a kínálatból, írja az Aeroexpress.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek