Alépítmény-javító óriásgép dolgozik a Balatonnál

iho/vasút   ·   2016.04.21. 11:38
400px_geplanc

A kivitelező Déli part 2016 Konzorcium által éjjel-nappal végzett munkálatok miatt április 14–22. között a Siófok-Balatonszemes, április 22–28. között Szabadbattyán és Balatonszemes között, majd április 28. és június 10. között újból a Siófok-Balatonszemes szakaszon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A mindenkor érvényes menetrendet illetően a szokásos utastájékoztatási felületeken, valamint a MÁV-Start Zrt. honlapján lehet tájékozódni.

A technológia a világ legkorszerűbb alépítmény-javítási eljárása, amely minőségben, hatékonyságban és gazdaságosságban is egyedülálló. A kétezer tonnás géplánc egyik legnagyobb előnye a hagyományos technológiákkal szemben, hogy a meglévő vágány alatt, annak elbontása nélkül végzi el az új alépítmény megépítését. Az 1115 méter hosszú gépóriás csapadékos időjárásban is folyamatosan tud dolgozni, huszonnégy órás munkavégzés esetén átlagosan 650-750 métert halad, ami a hagyományos technológia tempójának kétszerese. A gép a meglévő zúzottkőágyazat anyagát újrapattintással érdesíti, rostálja és mossa, így kiváló minőségű ágyazattal adja át a pályát. A védőréteg alsó tizenöt-húsz centiméteres részét újrahasznosított kőanyagból készíti el, ezzel nagymérvű helyszíni anyag-újrafelhasználást tesz lehetővé. A kivitelezés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásban tizenöt százalék hazai és nyolcvanöt százalék uniós forrás bevonásával valósul meg – adja hírül a NIF.

2000 tonnás alépítmény-javító géplánc dolgozik júniusig a 30-as vonalon (fotó: NIF Zrt.)

Az első ütemben, április 22-én hajnaltól 28-án éjszakáig minden személyszállító vonat utasait autóbuszok szállítják a Szabadbattyán–Lepsény–Siófok–Szántód-Kőröshegy–Balatonszemes útvonalon.

  • Az ütemes menetrendben közlekedő gyors- és InterCity vonatokat helyettesítő autóbuszok a siófoki és a lepsényi vasútállomást nem érintik, ezért a vonatokra ráhordó autóbuszokat állít be a MÁV-START, amelyek Szabadbattyán–Siófok–Szabadbattyán, illetve Lepsény–Balatonszemes–Lepsény között ingáznak.
  • Minden más vonat esetén az autóbuszok a vonat eredeti útiránya szerinti megállókat érintik, vagy – a közúti kialakításnak megfelelően – az ahhoz legközelebb fekvő Volán megállóhelyen állnak meg.
  • A közúthálózat vonalvezetése miatt a vonatpótló buszok Kiscséripuszta és Polgárdi-Tekerespuszta megállóhelyeket nem érintik. Ide és innen kisbuszokkal lehet érkezni, illetve indulni és eljutni Polgárdi malom, Volán megálló–Kiscséripuszta–Tekerespuszta bekötő út–Polgárdi-Tekerespuszta vasúti megállóhelyekre.
  • A személyvonatokat pótlóbuszok menetideje a teljes útvonalon 114 perc. A gyorsvonatok vonatpótlói Szabadbattyán és Zamárdi között – az M7-es autópályán haladva – 65 perc alatt teszik meg a teljes távot.
  • Az átszállási idő minimum 5–7 perc.
  • Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön és Nagykanizsán a csatlakozásokat a vágányzári menetrendhez igazították.
  • Április 22–28. között a Szabadbattyán–Aszófő vonalszakaszon sem közlekedhetnek a vonatok, ezért az észak-balatoni vonalon is módosított menetrend lép életbe. Szabadbattyán és Aszófő között vonatpótlók járnak.
  • Ugyanebben az időben Siófok és Ádánd között is vonatpótló buszok szállítják majd az utasokat.

A munkálatok ideje alatt vonatpótló buszok közlekednek a Balaton déli partján Szabadbattyán és Balatonszemes között, továbbá az első ütem idején Siófok és Ádánd, valamint az északi parton Szabadbattyán és Aszófő között is (forrás: MÁV-Start Zrt.)

A MÁV-Start a vonatpótló buszokat a korábbi vágányzárak tapasztalatai és az utas-számlálási adatok alapján – szükség szerinti megerősítésekkel – rendelte meg és helyezi forgalomba. A személyvonatok pótlására járatonként egy-két, a gyorsvonatok pótlására általában három-öt busz áll majd rendelkezésre.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk! Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső, idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek