Bécsben készülnek a szaúdi metrószerelvények

iho   ·   2013.10.12. 13:30
saud_kk

Kapósnak bizonyul a Siemens Inspiro-típusú metrószerelvénye. A kocsikból először Varsó vásárolt harmincöt szerelvényt, most pedig Szaúd-Arábiába hetvennégy metrót gyártanak le – írja az ORF. A vonatok a Siemens Bécsben található simmeringi gyárában készülnek, a futóműveket pedig a grazi Siemens-üzemben gyártják le.

Az új metrók látványterve<br>(fotók: Siemens AG/Siemens Pressefotos)

Mint ismert, a járművek kedvező adottságúak: a környezettudatosság jegyében készültek javarészt újrahasznosítható anyagból. A normál nyomtávú kocsik legnagyobb sebessége 90 kilométer per óra. A tervezéskor figyelembe vették az extrém időjárási körülményeket, így a kocsikat olyan klímaberendezéssel szerelik fel, amelyek a magas páratartalom és a nagy hőség idején is biztonságosan üzemeltethetők. A forgóvázak, a fékberendezés és az ajtók is speciális szűrővédelemmel vannak ellátva, így a homok és a por nem tud behatolni sem az utastérbe, sem a műszaki berendezések közé.

A kocsik várhatóan 2018-tól már utasokat is szállíthatnak

Az új szerelvények két metróvonalon fognak közlekedni. A szóban forgó két viszonylaton a biztosítóberendezés kiépítéséért egy négy cégből álló konzorcium felelős, amelyet a Bechtel, az Almabani, a Consolidated Contractors Company és a Siemens alkot. Az új metróknak legkésőbb 2018-ban forgalomba kell állniuk. Rijádban a világ egyik legnagyobb metróépítési beruházása kezdődik. Összesen hat vonalat építenek, amelyek összköltsége mintegy 22,5 milliárd dollár. A számítások szerint a szerelvények másfél percenként követik majd egymást csúcsidőben, és óránként 21 ezer embert szállítanak majd.

Elegáns belső tér

A Siemens megbízása egyébként azért is jelentős Szaúd-Arábia esetében, mert a technikai és közlekedési eszközök szállításában eddig egyeduralkodó General Electric (GE) dominanciáját meg tudta törni.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek