Bemutatták Prágában a railjetet

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2013.04.23. 11:30
kiskep

A prágai főpályaudvaron mutatták be hivatalosan a cseh railjeteket. A szerelvényt újságírók hada és a Cseh Vasutak krémje várta.

A bemutatón Petr Žaluda a ČD vezérigazgatója, Brigit Wagner az ÖBB képviseletében és Roman Kokšal a Siemens Česká republika igazgatója vett részt. Mindhárom fél elmondta, nagyon örül annak, hogy létrejöhetett az együttműködés, aminek eredménye a Prága–Bécs–Graz közötti utazás komfortjának lényeges javulása és gyorsulása. 2014 decemberétől (a menetrendváltástól) kétóránként közlekednek majd railjetek Csehország és Ausztria között. Ahogy már írtunk is róla, a közös Jeti-projektet 70-30 százalékos arányban oldják majd meg a  cseh és osztrák railjetek. Vontatásukat Siemens gyártmányú Taurusok biztosítják majd, mégpedig a 1216.2-es sorozatúak. Ezt az iho kérdésére Petr Šťáhlavský, a ČD szóvivője erősítette meg. Tehát el kell felejteni a spekulációkat, miszerint a cseh railjeteket 380-as sorozatú Škoda mozdonyok vontatják majd.

Pózolj railjettel... Megérkezett Prágába az osztrák csúcsminőség<br>(a képre kattintva galéria nyílik a szerző felvételeiből)

A Cseh Vasutak vezérigazgatója beszédében kihangsúlyozta, hogy amennyiben sikerül megegyezni a szlovák és a magyar féllel, akkor lehívják a másik 8 railjet szerelvényt is. De ehhez egy közös nemzetközi járat koncepciójának kidolgozására van szükség. „Kössük össze újra az Osztrák-Magyar Monarchia nagyvárosait railjetekkel” – mondta Žaluda. A ČD szóvivője az iho kérdésére azt is megerősítette, hogy a MÁV képviselőivel is folynak a tárgyalások, arról viszont, hogy mikor várható eredmény, nem tudott tájékoztatni.

Kapcsolódó hírek