Bergamóban állhatnak forgalomba a Škoda első balesetmegelőző villamosai

iho/vasút   ·   2023.07.16. 15:00
skoda_forcity

Az aktív ütközésvédelmi rendszerrel felszerelt kocsikból tízet rendelt az észak-olaszországi város.

A megállapodás háromévnyi teljeskörű karbantartást is magába foglal.

A Škoda Group ForCity Classic-villamosplatformján alapján megtervezett villamosok legfeljebb hetven kilométer per órás sebességre lesznek képesek. Mindkét végükön vezetőállást alakítanak ki, utasterük pedig teljes hosszban alacsonypadlós és akadálymentesített lesz. A legnagyobb innovációt az ütközésvédelmi rendszer fogja jelenteni, mely a jármű elé kerülő akadályokat felismerve figyelmezteti a vezetőt és automatikusan vészfékez.

A járműveket a következő három év alatt szállítja majd le a cseh gyártó. A beszerzés része annak a nagyobb szerződésnek, mely értelmében megépül Bergamo második villamosvonala, a városközponttól a város északnyugati részéig vezető T2-es vonal. A szerződés a kivitelezés megtervezését, az építési munkálatokat, valamint a járművek beszerzését foglalja magába. A bergamói villamostársaság TEB szerint a munkálatok várhatóan még az éven meg is kezdődnek. Forgalomba állításukat követően a járművek hozzá fognak járulni a város tömegközlekedésének fejlesztéséhez, kielégítve a lakók egyre magasabb igényeit – számol be a Rail Tech.

A bergamói villamosok újabb előrelépés a Škoda Groupnak az olasz piacon. A vállalat az elmúlt években folyamatosan növeli olaszországi jelenlétét. Például a firenzei iroda tavaly októberi megnyitása lehetővé tette a cseheknek az olasz piac jobb megértését, továbbá hogy a megoldásaikat az adott igényekhez igazítsák.

A Škodán kívül más gyártók is piacra dobnak ütközésvédelmi rendszereket villamosok közlekedéséhez. A Stadler például tavaly mutatta be a közlekedési táblák felismerésére és vészfékezésre képes vezetéstámogató rendszerét TINA villamosaihoz.

(Nyitóképünkön a bergamói Škoda-villamos látványterve. Kép forrása: Škoda Group / railtech.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek