Beszélő buszok Nógrádban

iho/közút   ·   2012.01.17. 13:30
00

Egyre több Volánnál jelennek meg az új, korszerű utastájékoztató rendszerek. Ehhez az egyre bővülő listához csatlakozott most a Nógrád Volán. A cég 2009-ben nyújtotta be pályázatát az észak-magyarországi operatív program kiírására, a színvonalas közösségi közlekedés biztosításához szükséges infrastrukturális feltételek javítása érdekében.

A pályázatban az utastájékoztatási és forgalomirányítási rendszer ilyenkor alapvető fejlesztése mellett a Nógrád Volán olyan célokat is megjelölt, amelyeket sok pályázó rendre kifelejt, pedig jelentősen emelik az utazás színvonalát. Ilyenek például a buszállomásokra tervezett B+R kerékpártárolók, vagy az állomáshoz kapcsolódó zöldfelületek felújítása.

Balassagyarmat és Szécsény buszállomásain 2011. tavaszán megújult a zöldfelület, korszerű kerékpártárolók épültek, felújították a hangosítási rendszereket, az utasoknak pedig új, LCD-kijelzős tájékoztató táblák mutatják az autóbuszok indulását.

A balassagyarmati buszállomás B+R parkolója<br/>A képre kattintva galéria nyílik!<br/>(A külön nem jelölt fotók forrása a Nógrád Volán)

A megye több városában a fontosabb buszmegállókba napelemes, GSM-kapcsolatú dinamikus utastájékoztató táblákat helyeztek ki: Salgótarjánban ötöt, Rétságon kettőt, Pásztón hármat, Bátonyterenyén kettőt. Az intelligens táblák nemcsak vizuális tájékoztatást nyújtanak a következő buszok érkezéséig hátralévő időről, hanem a vakok és gyengén látók segítésére beszélnek is.

A Nógrád Volán állományában lévő mind a 187 autóbusz vizuális és hangos utastájékoztató rendszert kapott. A beszerelt GPS nemcsak a sofőrök dolgát könnyíti meg. A diszpécserek munkáját is segíti azzal, hogy a forgalmi irodákban a térképes rendszeren nyomon követhető az összes autóbusz.

A teljes projekt összköltsége 335 millió forint, ebből 318 millió forint unió forrás. A befejezés határideje 2012. március 31.

Kapcsolódó hírek

Vasút Közút Nagyvasút Kisvasút Városi vasút Autóbuszközlekedés

Titkos bunker Veszprémben, 150 éves fűtőház Miskolcon, vasúti magángyűjtemény Kelebián, nosztalgiabuszok Hatvanban: ha Múzeumok Éjszakája, akkor MÁV–Volán-csoport is!

MÁV/iho   ·   2024.06.19. 16:10

Június 22-én az ország számos pontján várják érdekes programokkal a látogatókat: a MÁV–Volán-csoport idén is aktív résztvevője a rendezvénynek, tizenkilenc településen, összesen huszonegy helyszín tart nyitva az érdeklődők előtt jövő szombat éjszaka.

Közút Haszonjármű

EKM: gyorsabbá válik a nagykategóriás jogosítványszerzés

iho/közút   ·   2024.06.19. 08:05

Újabb egyszerűsítéssel, ezúttal a nagykategóriás jogosítványszerzés gyorsításával segíti az Építési és Közlekedési Minisztérium a hazai szállítmányozási és fuvarozói ágazat fejlődését, a szektorban tapasztalt munkaerőhiány csökkentését. A jövőben a teherautók vezetésére jogosító C kategóriás jogosítvánnyal egyidőben megszerezhető az ahhoz kapcsolt nehézpótkocsiból álló járműszerelvényekre szóló CE kategóriás vezetői engedély.