Biodízelt tesztelnek a japánok

iho/vasút   ·   2023.06.04. 12:00
jrwest_nagatoshi

A JR West a Sanin-fővonalon közlekedő dízelmotorvonatainál próbálja majd ki az alternatív üzemanyagot.

Az idei év második felére tervezett tesztek Honsú szigetének délnyugati csücskében, a keskeny, 1067 milliméteres nyomközű, villamosítatlan fővonal legnyugatibb szakaszán, a közel 270 ezer lakosú Simonoszeki és a 35 ezres Nagato városának Nagatosi állomása között fognak zajlani. A próbák célja a teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás felmérése. A bioüzemanyagot a tokiói székhelyű Euglena bocsátja majd rendelkezésre. A vasúttársaság 2025-től tervezi az alternatív üzemanyag kereskedelmi használatát.

A JR West dízelmotorvonatai – melyek a cég járműállományának hét százalékát teszik ki – 21 millió liter gázolajat pöfögtek el a 2021-es pénzügyi évben. A társaság célja, hogy az összes dízelmotorvonatát biodízellel hajtsa, csökkentve ezzel a karbonlábnyomot.

A bioüzemanyagok drágábbak a hagyományos gázolajnál, és mivel a legtöbb dízelüzemű motorvonat a kis utasforgalmú vidéki vonalakon közlekedik, a vasúttársaság állami támogatáshoz folyamodik annak érdekében, hogy a menetjegyek árát ne kelljen megemelnie – számol be a Railway Gazette.

(Nyitóképünkön Nagatosi állomása. Kép forrása: Railway Gazette)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek