BKK: csaknem 2,8 millió forint volt a legnagyobb pótdíjbefizetés tavaly

MTI/iho   ·   2021.01.16. 11:05
00_bkk_ellenor

Tavaly ismét nőtt a legnagyobb, ténylegesen teljesített pótdíjbefizetések összege.

A rekordbüntetés tizennégy végrehajtási eljárásból, hatvanöt pótdíjazási eset alapján érkezett be a társasághoz. Dobogósnak minősül még egy hat végrehajtási eljárás és negyvenöt pótdíjazási eset alapján befolyt 1 millió 865 ezer 135 forintos, valamint egy hét végrehajtási eljárás és kilencvenhárom pótdíjazási eset alapján befolyt 1 millió 541 ezer 317 forintos befizetés.

2015 óta minden évben csökken azoknak az utasoknak a száma, akiket a BKK ellenőreinek pótdíjazniuk kell, mert érvényes jegy, bérlet nélkül veszik igénybe a közlekedési szolgáltatást. Az okok – azon kívül is, hogy a 2020-as év a járványhelyzet miatt példátlan visszaesést jelentett – sokrétűek.

Az okok között megemlítették, hogy a BKK néhány éve szigorúbban lép fel a bliccelőkkel szemben, hatékonyabbá tette a jegyellenőrzést és a pótdíjazási eljárásokat is, 2019-ben több száz új munkavállaló felvételével „kultúraváltást” hajtott végre az ellenőrzési folyamatokban, ezek a változások pedig visszaköszönnek az utasok hozzáállásában is.

„A fővárosban közlekedők döntő többsége becsületesen megvásárolja az utazáshoz szükséges jegyet, bérletet. Ugyanakkor minden évben vannak olyanok, akik nem csupán érvényes jogosultság nélkül utaznak, de a pótdíjazással járó kötelességeiket, felszólításokat is figyelmen kívül hagyják” – hívták fel a figyelmet.

A közlemény szerint 2020-ban 133 ezer utast pótdíjaztak a BKK ellenőrei, ami az öt évvel ezelőtti adat mintegy egyharmada: 2015-ben a jegyvizsgálóknak még 364 ezer közlekedő adatait kellett felvenniük.

Jelezték azt is, közvetlenül az ellenőrnek fizetve a 16 ezer forintos pótdíj összege 8 ezer forintra mérséklődik. A pótdíj helyszíni rendezését választók száma 2015 óta közel a duplájára, 49 ezerről 88 ezerre emelkedett, a növekedő tendenciát csak 2020-ban állította meg az utasok számának visszaesése.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.