Budára, Budára!

Kemsei Zoltán   ·   2014.01.22. 14:30
00

Az 1995-ben, még Lágymányosi híd néven átadott Rákóczi hídra eleve villamospályát terveztek, az ötlet maga sem újkori: a háború előtti városrendezési tervek is a teljes, Budára átérő körgyűrűt vették számításba. Az eredeti nyomvonal szinte adta magát: a vasúti töltés mellett haladva a Bartók Béla útig, majd oda rákanyarodva a Kelenföldi pályaudvarig vezettek volna a sínpárok. A háború után azonban – amikor kiderült, hogy egyhamar nem épül meg a Hungária-gyűrű dél-budai folytatása – itt parkot alakítottak ki, és a lakosság a kilencvenes években már nem járult hozzá a sínek fektetéséhez. Több alternatív útvonal ötlete felmerült, végül a Rákóczi híd–Szerémi út–Hengermalom út útvonalon épül az 1-es folytatása, egyelőre a Fehérvári útig.

A január 24-én kezdődő felújítás térképe<br>(forrás: BKK)

A legelső ütem 2014. január 24-én, pénteken veszi kezdetét. Eltávolítják a hídról a kijelölt villamospálya aszfaltburkolatát, elektromos kábeleket fektetnek, elkezdik a felsővezeték-tartó oszlopok elhelyezését, a síndilatáció kiépítését és a leendő pálya alépítményét. Átépül a jelenlegi végállomás is, a Soroksári útról a hídra vezető lépcső mellé rámpa épül.

A munkákkal kapcsolatosan ideiglenesen rövidül az 1-es villamos útvonala: január 24-étől előreláthatólag március 31-éig a Mester utca lesz az ideiglenes végállomás. A 201V jelzésű pótlóbuszok Ferencváros vasútállomás elől indulnak, és körforgalomban: a Könyves Kálmán körút–Kvassay Jenő út–Soroksári út–Vágóhíd utca–Mester utca útvonalon járnak majd. A végállomás a Közvágóhídi HÉV-végállomásnál, a műszaki tárolóhely a Kvassay Jenő úton lesz. A pótlás miatti átszállás nem minősül útmegszakításnak a BKK érvényben levő díjszabása szerint, ezért új jegyet nem kell majd kezelni.

Átér a hídon a villamos végre?<br>(forrás: VEKE)

Kis mértékben változik a közúti közlekedés is: a Rákóczi híd pesti hídfőjében szűkülnek a forgalmi sávok, a munkaterület mellett 40 kilométer per órás sebességkorlátozást rendelnek el az autóknak. A hídfő alatti járdát részben lezárják a gyalogosok és a kerékpárosok előtt.

A felújításról, a forgalmi változásokról bővebben a BKK honlapján tájékozódhatunk.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek