Déli összekötő híd: épül a harmadik új hídszerkezet

iho/vasút   ·   2022.03.25. 12:00
deliosszekoto_harmadik

Megkezdődött az új hídelemek elhelyezése a fontos fővárosi vasúti Duna-híd harmadik új felszerkezetén.

Az első új, négyszáz tonnás acélszerkezetű hídelemet a napokban helyezték el a pesti oldalon, a parthoz legközelebb található pillérekre a kivitelező Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Zrt. szakemberei. A következő hetek során a műtárgy legdélibb hídszerkezetének további öt eleme is a helyére kerül, a tervek szerint május végéig – számol be Facebook-oldalán Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója.

A Déli összekötő másik két hídja már hónapok óta üzemel: a jövőbeli kapacitásbővítést jelentő legészakibb, harmadik hídszerkezetet tavaly április végén adták át, a felújított középső hídon pedig a tavalyi menetrendváltástól, 2021. december 11-től közlekedhetnek a szerelvények. A harmadik felszerkezettel, valamint annak új vasúti felépítményének elkészülésével háromvágányossá bővül az összekötő vasúti híd, várhatóan idén őszre.

A plusz vágánnyal megvalósuló kapacitásbővítésnek köszönhetően a hídon a jelenleginél több elővárosi, távolsági és tehervonat közlekedhet majd, ehhez azonban szükség van a teljes Déli Körvasút, vagyis az 1-es vonal Népligettől Kelenföldig tartó, jelenleg még kétvágányú vonalszakaszának három-, valamint szakaszosan négyvágányúvá bővítésére is.

A BFK-vezér szerint a Déli Körvasút megépítése a Keleti pályaudvar átadása óta a legnagyobb vasúti fejlesztés a fővárosban, amely kormányzati beruházással, európai uniós támogatással, és a hídbővítéshez hasonlóan a BFK és a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. együttműködésében jöhet létre. A NIF a kivitelezői szerződést már megkötötte, a kelenföldi és ferencvárosi állomások közötti munka 2023-ban kezdődhet. A Déli Körvasút építése a tervek szerint 2027-ben fejeződik be.

A körvasúton három teljesen új vasúti megállóhely (Nádorkert, Közvágóhíd, Népliget) is épül, melyek átszállási lehetőséget nyújtanak majd a budapesti városi tömegközlekedésre (metrók, villamosok, HÉV-ek), továbbá számos fontos célterület, például lakóövezetet vagy oktatási központot fognak kiszolgálni.

Ráadásul a híd régebbi elemei sem válnak az enyészetté: a legutóbb elbontott hídelem utóhasznosításával gyalogos és kerékpáros híd épülhet a III. kerületben, a Gróf Esterházy rakpart és az Óbudai-sziget között. A H-híd szomszédságában található új átkelőt ezáltal gazdaságosabban lehet megépíteni és a városképbe illeszteni.

(Nyitókép forrása: Vitézy Dávid Facebook-oldala)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek