Duplázott a Stadler: rekord nagyságú rendelésállomány 2016-ban

iho/vasút   ·   2017.06.07. 16:15
flirt3_gysev0

Sikeres évet tudhat maga mögött a Stadler, miután az egy évvel korábbi összeget megduplázva rekord nagyságú, csoportszinten összesen 4,9 milliárd svájci frank, azaz mintegy ezernégyszázmilliárd forint megrendelés-állománnyal zárta a 2016-os évet. A továbbra is rendkívül erős svájci frank ellenére a cégcsoport konszolidált árbevétele 2,1 milliárd svájci frankra emelkedett. A Stadler magyarországi leányvállalatai is jelentős mértékben, mintegy húsz százalékkal növekedtek a korábbi évhez képest, a három vállalat összesített árbevétele huszonötmilliárd forintot tett ki.

A rekord rendelésállománynak része a GYSEV által megrendelt tíz harmadik generációs Flirt-motorvonat is, amelyről tavaly szeptemberben írt alá szerződést a vasúttársaság és a Stadler. 2016-ban a vállalatcsoport több mint négyszáz járművet szállított le a megrendelőinek, amely átlagosan több mint egy jármű elkészülését jelenti minden egyes nap. A járművekre vonatkozó rendkívül magas érdeklődés mellett a Stadler szerviz üzletága is jelentős mértékben növekedett. Az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Németországban aláírt karbantartási szerződések mellett a Stadler Magyarországon a MÁV-Start Zrt-vel kötött megállapodást negyvenkét Flirt-vonat karbantartásának támogatására.

Rekord árbevételt ért el 2016-ban a svájci Stadler cégcsoport. A kiemelkedő eredményhez a GYSEV által rendelt tíz harmadik generációs Flirt-szerelvény is közreműködött (forrás: GYSEV)

A svájci frank és az euró árfolyamplafonjának eltörlését követő 2015-ös „franksokk” rendkívül érzékenyen érintette a Stadlert. A vállalatcsoport mintegy hétezer munkavállalójából háromezer ugyanis a magasabb bérszínvonalú országokban található, az export aránya meghaladja az ötven százalékot, a konszolidáció viszont svájci frankban történik. A negatív hatások 2015-ben az árbevétel csökkenését okozták, amelynek ellensúlyozására a Stadler új piacokra történő belépéssel, illetve új termékek bevezetésével válaszolt. A stratégia sikeres volt, ugyanis míg a gazdasági környezet érdemben nem változott, a Stadler 2016-ban már újra erősödni tudott: 2015-ös állományát megduplázva a Stadler összesen 4,9 milliárd svájci frank értékben kapott megrendelést, míg az árbevétel kis mértékben emelkedve az elmúlt évek átlagához igazodva 2,1 milliárd svájci frankot ért el. A három hazai leányvállalat összesített árbevétele a 2015-ös huszonegymilliárd forintról huszonötmilliárdra nőtt. A Stadler-vállalatcsalád az elmúlt évben két új taggal is bővült: Chemnitzben a németországi tevékenységet támogató mérnökirodát, míg Lengyelországban a Solaris Bus & Coach vállalattal közösen Solaris Tram néven egy vegyesvállalatot hozott létre a cégcsoport.

A Stadler idén ünnepli fennállásának hetvenöt éves évfordulóját is. A vállalatot még 1942-ben, a második világháború alatt alapította meg Ernst Stadler, amely ekkor még mérnökirodaként mozdonyok fejlesztésével foglalkozott Zürichben. húsz évvel később a vállalatot az alapító tulajdonos a Thurgau kantonbeli Bussnangba, a cégcsoport jelenlegi központjának is helyt adó településre telepítette át. Ernst Stadler halálát követően a vállalat irányítását rövid időre Irma Stadler, az alapító felesége vette át. Tőle vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos Peter Spuhler az akkor még mindössze tizennyolc főt foglalkoztató vállalatot egy banki kölcsön segítségével. A vállalat ebben az időben mintegy négy és fél millió svájci frankos éves árbevételt ér el. A fontos évfordulót a Stadler nyílt nappal ünnepelte meg, amelyen a mára hétezer-háromszáz főt foglalkoztató vállalatcsoport svájci telephelyeit mintegy negyvenezer látogató tekintette meg.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek