Elektromos buszt tesztelnek a finnek

Ács Attila   ·   2012.04.17. 14:30
ebus-introduction

Hamarosan forgalomba áll az első elektromos busz Finnországban, a Helsinki vonzáskörzetéhez tartozó Espooban. A járművet a kínai BYD (Build Your Dreams) gyártotta, üzemeltetni a Veolia a fogja, míg a Finnországi Technológiai Kutatóközpont (VTT) folyamatosan méréseket végez majd rajta. A projektet támogatja Espoo önkormányzata, a Helsinki Regionális Közlekedési Hatóság, a Finn Technológiai és Kutatóintézet (TEKES) valamint a Közlekedési és a Gazdasági Minisztérium is.

A tesztidőszak három évre szól, és azért esett éppen Espoora a választás, mert itt a hőmérséklet télen akár -30, nyáron +30 Celsius fok is lehet, így igen változatos körülmények között lehet vizsgálni a jármű viselkedését. Amennyiben kedvező eredmények születnek, fontolóra veszik majd, hogy ilyen nullemissziós buszokkal váltsák ki a jelenlegi dízel és gáz meghajtásúakat.

BYD eBus-12, vagy ahogy korábban ismerték: K9. Ha komolyabb kereslet mutatkozna Európából, a BYD valószínűleg csak a hajtásláncot szállítaná, a karosszéria gyártásához helyi partnert keresne

A BYD jelenleg a legnagyobb akkumulátorgyártó a világon, a járműgyártással 2003 óta foglalkoznak, az első buszukat pedig 2009-ben mutatták be. Jelenleg négy kínai városban mintegy 400 elektromos buszuk közlekedik, de további 1000 példányra van megrendelésük. Állításuk szerint az eBus-12 egy feltöltéssel körülbelül 250 kilométer megtételére képes, energiafogyasztása 130 kilowattóra 100 kilométerenként.

A cég állítása szerint a tapasztalatok eddig igen kedvezőek a járműveikkel, Európában azonban sokan ferde szemmel néznek a sikereikre, hiszen a cég által közölt adatok néhol önmaguknak is ellentmondóak. Az európai tesztek kitűnő lehetőséget nyújtanak majd arra, hogy kiderítsék, valójában mit tudnak a buszok; mint ismeretes hamarosan Frankfurtban is forgalomba áll három példány.

Kapcsolódó hírek