Elfogadták a BKK 2013-2014-es üzleti tervét

MTI   ·   2013.06.12. 19:03

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén az előterjesztést a képviselők 18 igen, 7 nem és 6 tartózkodás mellett fogadták el.

Az előterjesztő jelezte, hogy a jegyárbevételeken és a szociálpolitikai menetdíj-támogatáson felüli 73,4 milliárdból Budapest költségvetésében jelenleg 57,8 milliárd forint biztosított. A fennmaradó 15,6 milliárd forint kiegészítésről a Budapest 21 program keretében zajlanak az egyeztetések Budapest és a kormány között.

A forrásigényt a megrendelt teljesítményhez minimálisan szükséges forrásokhoz igazították. A BKK kiemelt célja 2013-ban a BKV hatékonyságának javítása, és a cég átalakításának folytatása.

Az előterjesztésben hangsúlyozták, hogy az eszközmegújításra fordított források mértéke 2013-ban is jelentősen, közel 10 milliárd forinttal elmaradnak az amortizáció mértékétől, viszont a BKK mintegy 100 milliárd forint összértékű uniós finanszírozású közösségi közlekedési projekteket indított el.

A legnagyobb kockázatot 2013-ban a 15,6 milliárd forintos hiány jelenti, a BKK likviditásának biztosítása érdekében 2 milliárd forintos megújuló hitelkeretet vesz igénybe, mivel a kifizetések nem esnek egybe a bevételek beszedésével.

Az elfogadással egyidejűleg a Fidesz-KDNP frakció három képviselője, Németh Szilárd, Németh Zoltán és Ughy Attila módosító javaslatának befogadása után a közgyűlés arról is határozott, hogy felkérik a BKK-t az új buszüzemeltetési modell folytatására. Így újabb, legalább 150 alacsonypadlós busz érkezhet Budapestre, amelyek a dél-budapesti vonalakra kerülhetnek.

A következő évre a BKK közlekedésszervezői igényét 79,9 milliárd forintban becsülték meg.

Kapcsolódó hírek