Elkészült az első azeri Alstom-tehermozdony

iho/vasút   ·   2018.12.28. 09:00
400px_ady_az8a

A villamos üzemű járműveket a hetvenöt százalékban az Alstom, huszonöt százalékban pedig az orosz Transzmasholding (TMH) tulajdonában álló EKZ konzorcium építi a kazah fővárosban, Asztanában található üzemében. Az első kész mozdony nemrég érkezett meg az azeri fővárosba, Bakuba. Az első fecskét a következő hónapok során különböző teszteknek vetik majd alá – jelenti a Railway Gazette.

Átadta az első kétszekciós, AZ8A sorozatú tehermozdonyt az Alstom az azeri nemzeti vasút ADY-nak (fotó: Railway Pro)

A nyolctengelyes AZ8A-t a kazahsztáni nemzeti vasút KTZ számára kifejlesztett, már üzemelő, szintén kétszekciós KZ8A alapján hozták létre, az alapvető eltérést az Azərbaycan Dəmir Yolları (ADY) műszaki igényei és az orosz GOST-szabványoknak való megfelelés jelenti. A széles, 1520 milliméteres nyomtávú gépek huszonöt kilovolt ötven hertzes váltakozó áramról tudnak mozogni, legnagyobb sebességük százhúsz kilométer per óra, névleges teljesítményük 8800 kilowatt. A mozdonyok a Baku–Tbiliszi–Karsz útvonalon fognak nehéz, akár kilencezer tonnás tehervonatokat cibálni. Az Alstom szerint az AZ8A elég széles hőmérsékleti tartományban képes dolgozni: sem a mínusz huszonöt Celsius fokos zimankó, sem pedig az ötven fokos hőguta nem okozhat nagyobb gondot neki. A mozdonytípus csak minimális karbantartást igényel, magas rendelkezésre állást nyújt, a moduláris konstrukciónak köszönhetően pedig alacsony az életciklusra vetített költség.

Az ADY eredetileg még 2014 májusában rendelt meg ötven kétszekciós tehermozdonyt 288 millió euró (körülbelül kilencvenkét és fél milliárd forint) értékben, egy évvel később azonban módosították a kontraktust, és tíz AZ8A helyett tíz személyvonati, AZ4A sorozatú Prima M4-es villanygépre nyújtották be igényüket. Az elsőt tavaly októberben mutatta be franciaországi, belforti üzemében az Alstom – számol be az International Railway Journal.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek