Elkészült Baján a Jelky tér egyedi körpályás csomópontja

iho/közút   ·   2021.09.03. 09:00
00_baja_jelky_ter

A NIF beruházásban megvalósuló projektnek köszönhetően Baja lakói és a közlekedők egy, az igényeiknek megfelelően kialakított, komfortos és korszerű csomópontot vehetnek használatba, az átmenő forgalom további biztosítása mellett.

Baján, az 51-es és 55-ös főutak csatlakozásánál megépült egyedi körpályás csomópont elkészülését követően a Jelky-tér funkciója megváltozott. A zöldfelületek bővítésével, a pihenőpadok kihelyezésével, valamint a téren található buszpályaudvar áthelyezésével a csomópont ismét fontos közösségi szerepet tölt be a közlekedők mindennapjaiban. A tér kialakításánál az egyik fő szempont volt a városrész átmenő forgalmának csökkentése, hiszen a csomópont elsősorban a járókelők és a kerékpárosok kényelmét szolgálja. Ezzel együtt megvalósult a már meglévő kerékpárutak összekötése, és biztonságos átvezetése a Jelky téren.

A Jelky téri csomópont területén kilenc akadálymentesített gyalogosátkelőhely létesült a hozzátartozó új járdakapcsolatok kiépítésével. A veszélyre figyelmeztető, a haladás irányát mutató vezetősávval ellátott gyalogosátkelőhelyek a gyengénlátóknak is biztonságos átkelést biztosítanak. A bekötőutak mentén a kerékpáros forgalmat öt helyen vezetik át. A Tóth Kálmán utcában kilenc párhuzamos és tizenöt 45 fokos parkoló épült a korábbi autóbuszállomás helyén. A csomópont középszigetén a Jelky szobor két oldalán csónak alakú víztakarékos díszmedence épült. A két különálló részből álló medencében a szobortól kifelé mutató, legyezőszerű vízképet adó fúvókák sora helyezkedik el.

(fotók: NIF Zrt.)

A fasorok között, valamint a tér egyéb pontjain pihenőpadok, hulladékgyűjtők és kerékpártárolók lettek kihelyezve. A tér déli oldalán, a Tóth Kálmán utca felőli részen épülő új játszótéren nyolc játszószer, egy homokozó és egy a kor igényeit kielégítő okospad lett kihelyezve így a nagyobb korosztálynak is játszóhelyet biztosítanak. A játszótér speciális öntöttgumi burkolata nemcsak esztétikailag nyújt különleges élményt, hanem a játék- és sportszerek biztonságos használatához is hozzájárul.

Az eredeti projekt műszaki tartalmát kiegészítve az Eötvös József Főiskola előtt meglévő kerékpáros átvezetés mellett gyalogos átkelőhely létesült, továbbá az 51-es főúttal párhuzamosan új kerékpárút épült, amit a Kölcsey utcai jelzőlámpánál vezették át, kapcsolódva a meglévő kerékpárút hálózathoz. A csomópont építése során megvalósult a terület közműhálózatának rekonstrukciója, valamint a Munkácsy Mihály, Türr István és Tóth Kálmán utcák korrekciója is.

A növénytelepítés során összesen 110 fa, többek között korai juhar, kínai díszkörte, himalájai nyír, illetve közel 1800 négyzetméteres felületen nyolcezer különböző méretű cserje került kiültetésre. Vízigényüket a projekt során kiépülő automata öntözőrendszer biztosítja, a meglévő és újonnan ültetett fák köré két részből álló öntöttvas faveremrács került.

A fejlesztés az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg. A kivitelezést a Reaszfalt Kft. végezte nettó 1 milliárd 300 millió forint értékben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek